Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009

Βιβλιοθήκη έχεις πακέτο!



Πριν λίγες μέρες λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ένα πακέτο.
Όχι, δεν ήταν από την γνωστή εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Ήταν ένα πακέτο από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του πακέτου φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα Coral Hillary.
Ανοίγοντας το πακέτο μείναμε άναυδοι αφού σε αυτό βρήκαμε ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!

Με την βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε την δωρήτρια η οποία όπως μας ανάφερε, εντόπισε το πακέτο κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος ο οποίος υπηρέτησε την εποχή εκείνη στην Κύπρο.
Ευτυχώς η κα. Hillary ευαισθητοποιήθηκε και κράτησε το πακέτο πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιους στην Κύπρο.

Κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανάφερε, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε να μας τα στείλει (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο...)
Έτσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!

Το υλικό αυτό αφού ψηφιοποιηθεί θα ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης που αφορούν την ιστορική περίοδο του αγώνα 1955-1959 και θα φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες μας.

7 σχόλια:

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Η ιστορία είναι καταπληκτική. Νομίζω πως αυτό είναι απόδειξη κουλτούρας, δείγμα κοινωνικής αντίληψης. Ελπίζω και εύχομαι το Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσειμε αντίστοιχη συνέπεια τη δωρεά.

Unknown είπε...

Ασφαλώς και αυτό είναι δείγμα λαμπρό Κοινωνικής Αντίληψης, θα την προσδιόριζα μάλλον ως Κοινωνική Παιδεία, που ναι μας λείπει τραγικά.

Όμως, την εξαιρετική αυτή είδηση την έμαθα από τη στήλη του Χ.Μιχαηλίδη στην Ελευθεροτυπία και όχι από κάποιο Κυπριακό Δελτίο Ειδήσεων...

Ντροπή θα πω, με μία επιφύλαξη μήπως και η είδηση πέρασε αλλά δεν έτυχε να την ακούσω...

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία των Αθηνών:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=61562

Despinal είπε...

Πιστεύω ότι η ΒΠΚ πρέπει να βγάλει ένα δελτίο τύπου για αυτή την ιστορία, για να προωθήσει παρόμοιες ενέργειες!!!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Τα πράγματα συνάδελφοι κινούνται πιο εύκολα και πιο απλά όταν κινούνται ανεπίσημα. Θεώρησα όμορφη μια τέτοια είδηση του χώρου μας (μετά από πολύ καιρό κακών ειδήσεων για τις βιβλιοθήκες στην Ελλάδα) και ενημέρωσα με mail δύο δημοσιογράφους, το Μιχαηλίδη στην Ελευθεροτυπία και τη Μασούρα στην Καθημερινή που θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν την είδηση.
Νομίζω πως σήμερα είναι πιο εύκολο να επεμβαίνουμε στο δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Τέτοιες ειδήσεις κρατούν τις βιβλιοθήκες στην επικαιρότητα, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν...

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

@Γιώργο Κατσαμάκη σε ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία να στείλεις την είδηση στις 2 εφημερίδες.

Σήμερα και η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης δημοσιεύει σχετικό άρθρο που υπογράφει η δημοσιογράφος ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=883427&-V=articles

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Και στο ιστολόγιο "Στήλη Άλατος":
http://politispittas.blogspot.com/2009/07/blog-post_08.html

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών