Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που στάλθηκαν από τον Συλλογικό Κατάλογο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΚΕΑΒ), η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η τέταρτη σε μέγεθος (αριθμό εγγραφών) βιβλιοθήκη πανελληνίως.
Συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στον ΣΚΕΑΒ με 476.557 εγγραφές. Ακολουθούν οι βιβλιοθήκες των Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με 392.239 και του Πανεπιστημίου Κρήτης με 297.869. Τέταρτη είναι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου με 226.149 εγγραφές.
Τα στατιστικά όλων των βιβλιοθηκών μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά για τον Συλλογικό Κατάλογο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, εδώ…
ΚΥΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ: μουσικός δίσκος των Γιώργου Νταλάρα και Πόλυ Κυριάκου
για την Κύπρο και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
-
Το 1992 ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασε έναν δίσκο σταθμό στην ελληνική
δισκογραφία με τίτλο «ΕΣ ΓΗΝ ΕΝΑΛΙΑΝ ΚΥΠΡΟΝ» με μελοποιημένους στίχους
ποιημάτω...
Πριν από 4 ώρες
3 σχόλια:
ο αριθμός των εγγραφών στον κατάλογο μονογραφιών μιας βιβλιοθήκης δεν είναι ταυτόσημος του μεγέθους της.
Υπάρχουν περιοδικά που στο συλλογικό κατάλογο δεν περιλαμβάνονται και υπάρχουν πολλαπλά αντίτυπα που δεν καταμετριούνται στις εγγραφές. Τέλος από το συλλογικό κατάλογο απουσιάζουν βιβλιοθήκες όπως η Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδας που σίγουρα έχουν περισσότερες εγγραφές.
Θέλω να πω πως η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου αξίζει ένα μπράβο για την ταχύτατη εξέλιξη και τη δυναμική της, αλλά δεν γίνεται και κανένας αγώνας ποιος θα ανέβει πρώτος στο βάθρο με τη μεγαλύτερη... συλλογή.
Ή κάνω λάθος;
ο τίτλος τους ποστ σας είναι αναντίστοιχος του υπολοίπου κειμένου (νομίζω)
Καλημέρα
Γιώργο καλή σου μέρα.
Όντως, ο αριθμός των εγγραφών στον κατάλογο μιας βιβλιοθήκης δεν είναι ταυτόσημος του μεγέθους της. Είναι όμως πολύ ενδεικτικός. Περιοδικά και πολλαπλά αντίτυπα υπάρχουν σε όλες τις βιβλιοθήκες και από όλες αφαιρούνται αυτές τους οι εγγραφές στον συλλογικό κατάλογο.
Έχεις δίκαιο για το ότι από τον ΣΚΕΑΒ απουσιάζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ήταν μέρος του Συλλογικού και αποχώρησε; ) όπως έχεις δίκαιο ότι ο τίτλος μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικός γι’ αυτό και τον έχω ήδη αλλάξει.
Σαφέστατα και δεν γίνεται αγώνας για το ποίος θα ανέβει πρώτος στο βάθρο με τη μεγαλύτερη… συλλογή! Με την ανάρτηση αυτή θέλαμε να τονίσουμε αυτό ακριβώς που λες και εσύ, την ταχύτατη εξέλιξη και δυναμική της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οφείλω να κλείσω με μια παρατήρηση - μιας και μπήκαμε στη συζήτηση περί μεγεθών των βιβλιοθηκών: Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός των βιβλίων που έχει μια βιβλιοθήκη στα ράφια της. Πολύ σημαντικότερος όμως, θεωρώ ότι είναι ο αριθμός των ηλεκτρονικών εγγραφών (των καταλογογραφημένων δηλαδή βιβλίων), αφού μόνο αυτά μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες – εκτός φυσικά αν μιλάμε για βιβλιοθήκες με δελτιοκαταλόγους, οπότε μιλάμε με διαφορετικά δεδομένα…
Στην Ελλάδα Ανδρέα ξεχαστήκαμε στα μεγέθη και χάσαμε την ποιότητα. Τελος πάντων, εκτίμησα ιδιαίτερα ότι δεν παρεξήγησες το σχόλιό μου. Η ποιότητα της βιβλιοθήκης σας - θα το ξαναπώ - φαίνεται και αποδεικνύεται καθημερινά στη λειτουργία της.
Δημοσίευση σχολίου