Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2011

Σπάνιο βιβλίο κλεμμένο από το Αριστοτέλειο, επιστράφηκε μετά από 8 χρόνια

Ένα βιβλίο μεγάλης ιστορικής αξίας που είχε κλαπεί το 2003 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), βρέθηκε τη Δευτέρα στα σκαλιά του 7ου ορόφου του κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή».
"Πρόκειται για μια αριθμημένη έκδοση 200 αντιτύπων, του 1892. Τότε οι ειδικοί που το αποτίμησαν είπαν ότι η χρηματική του αξία κυμαίνονταν από 10.000 με 15.000 δολάρια. Είναι ένα δερματόδετο βιβλίο με ανάγλυφο εξώφυλλο και δέσιμο πολυτελείας", είπε ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλης Μέντζος.

Πρόκειται για το έργο Gerchichte und Denkmaeler des byzantinischen Emails (Ιστορία και Μνημεία των Βυζαντινών Σμάλτων) του N. Kondakow, που εκδόθηκε το 1892 στη Φρανκφούρτη.
Το βιβλίο είχε κλαπεί από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

"Τότε, το βιβλίο φυλάσσονταν σε κλειδωμένη βιβλιοθήκη της οποίας οι διαρρήκτες έσπασαν τη βιτρίνα και μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα πήραν και το συγκεκριμένο βιβλίο", επισήμανε ο Α. Μέντζος.

"Οι νόμοι πλέον για την πολιτιστική κληρονομιά έχουν γίνει πολύ αυστηροί και δεδομένου ότι στο εν λόγω θέμα ενεπλάκη και η Ιντερπόλ, εκτιμώ ότι η διακίνηση του βιβλίου θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Παρόλα αυτά, είναι μια πράξη που επικροτείται, γιατί όποιος και αν ήταν ο δράστης, επέλεξε να το επιστρέψει αντί να το καταστρέψει", υπογράμμισε ο καθηγητής.

Το βιβλίο βρήκε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου, η οποία χαρακτήρισε την πράξη επιστροφής αξιέπαινη και τόνισε ότι "στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ελπίδα για το πανεπιστήμιο και την Ελλάδα είναι οι νέοι, που όταν βλέπουν παραδείγματα φωτισμένων δασκάλων λειτουργούν και οι ίδιοι με πνεύμα δημιουργικό".

Πηγή: ΑΛ. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ - http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=287136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών