Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

Τα βιβλία δεν θα πεθάνουν ποτέ


Όχι όσο αντέχουν στο νερό λέει ο Jonathan Franzen.

Οτιδήποτε έχει έντυπη μορφή αποτελεί για πολλούς είδος προς εξαφάνιση με το μέλλον να προδιαγράφεται μάλλον ζοφερό για τους λάτρεις της μυρωδιάς, της αίσθησης και φυσικά της ιστορίας του παραδοσιακού βιβλίου.

Ο Jonathan Franzen, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην Αμερική σήμερα, δήλωσε υπέρμαχος του, προειδοποιώντας ότι η στιγμιαία απόλαυση που επιθυμούμε να πάρουμε από τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι καταστροφική για την κοινωνία.

Ο συγγραφέας των Διορθώσεων και της Ελευθερίας παραδέχθηκε πως προτιμά την έντυπη έκδοση των βιβλίων του, αν και κυκλοφορούν σε εκδόσεις για Kindle. «Μπορείς να ρίξεις νερό επάνω του (στο βιβλίο) και αυτό ακόμα θα λειτουργεί! Επομένως είναι καλή τεχνολογία. Επιπλέον, θα δουλεύει μια χαρά και σε 10 χρόνια από τώρα. Οπότε δεν είναι παράξενο που οι καπιταλιστές το μισούν. Είναι κακό επιχειρηματικό μοντέλο» δήλωσε στην ομιλία που έδωσε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Hay στην Κολομβία.

«Πιστεύω ότι για τους σοβαρούς αναγνώστες, η αίσθηση της μονιμότητας ήταν πάντα ένα μέρος της εμπειρίας. Όλα τα υπόλοιπα στη ζωή σου είναι ρευστά, αλλά εδώ υπάρχει αυτό το κείμενο που δεν αλλάζει» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν διαθέτει μια γυάλινη σφαίρα για να προβλέψει το μέλλον. «Αυτό που ξέρω είναι θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τον κόσμο να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της μονιμότητας. Αυτού του είδους η ριζοσπαστική εξέλιξη δεν συμβαδίζει με ένα σύστημα δικαιοσύνης ή με μια υπεύθυνη αυτό-διακυβέρνηση» πρόσθεσε.

Όταν όμως μιλάμε με όρους επιχειρηματικούς και νούμερα πωλήσεων, το κέντρο βάρους αλλάζει κατά πολύ. Αυτό το βάρος νιώθει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στους ώμους της η Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης βιβλίων. Αν και κάποτε οδήγησε στην καταστροφή πολλά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, τώρα καλείται με τη σειρά της να αγωνιστεί για επικράτηση, αποτελώντας το τελευταίο προπύργιο ανάμεσα στην επιβίωση του έντυπου βιβλίου και την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα όταν έχει κάποιος να ανταγωνιστεί την best-seller συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon, το άκρως πετυχημένο δηλαδή Kindle. Η Barnes & Noble έχει τη δικιά της, το Nook, χωρίς όμως να φτάνει ούτε κατά διάνοια τα μεγέθη που έχει πετύχει ο Jeffrey Bezos, γενικός διευθυντής της Amazon. Ο τελευταίος σκοπεύει μάλιστα να παρακάμψει τελείως τους εκδότες βιβλίων, εκδίδοντας τα ηλεκτρονικά βιβλία ο ίδιος.

Η αρκετά δραματική διαπίστωση πως τα έντυπα έχουν πεθάνει έχει γίνει καραμέλα στο στόμα αρκετών. Η ανάγκη όμως των ανθρώπων για την ανάγνωση καλών βιβλίων δεν πεθαίνει απλά και μόνο επειδή θα το διαβάζουν μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αντιθέτως τους δίνει την ευκαιρία να αγοράζουν πολλά σε φθηνές τιμές και να τα κουβαλάνε μαζί τους χωρίς βάρος. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και κολοσσοί όπως η Barnes & Noble πάντα καθυστερούν να υιοθετήσουν τις εξελίξεις, με ολέθριες συνέπειες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Νάσια είπε...

Στο δικό μου μυαλό δεν μπορεί να διαχωριστεί η έννοια "βιβλίο" με το χαρακτηριστικό "έντυπο". Και συνάμα υλικό: να μπορώ να το κρατώ, να το μετροφυλλώ, να το μυρίζω, να το μουντζουρώνω και πάει λέγοντας...

Γι αυτό εύχομαι ο Franzen να 'χει δίκαιο!!!

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών