Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

Γερμανία: Ανακάλυψαν 500 «χαμένα» παραμύθια


Ένας ολόκληρος κόσμος από ευγενικές πριγκίπισσες, μαγικά ζώα και κακές μάγισσες ήρθε στο φως, με την ανακάλυψη 500 νέων παραμυθιών, τα οποία βρίσκονταν κλειδωμένα σε αρχείο στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας για περισσότερα από 150 χρόνια.

Οι ιστορίες αποτελούν τμήμα μιας συλλογής μύθων, θρύλων και παραμυθιών που συγκέντρωσε ο ιστορικός Φραντς Ξάβερ φον Σένβερθ στην περιοχή Όμπερφαλτς της Βαυβαρίας, την ίδια περίοδο που οι αδελφοί Γκριμ συνέλεγαν τις ιστορίες που επρόκειτο να συναρπάσουν γενιές παιδιών, αλλά και ενηλίκων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Φον Σένβερθ πέρασε ολόκληρες δεκαετίες, ζητώντας από αγρότες, εργάτες και υπηρέτες να του αφηγηθούν τοπικές συνήθειες, παραδόσεις, έθιμα και ιστορικά στοιχεία, καταγράφοντας τη λαϊκή παράδοση.

Μάλιστα, ο Τζέικομπ Γκριμ τον εκθείασε το 1885, λέγοντας ότι «πουθενά αλλού στη Γερμανία δεν συλλέγει κάποιος με τόσο ακρίβεια, λεπτομέρεια και ευαίσθητο αυτί τα στοιχεία της παράδοσης».

Η υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού του Όμπερφαλτς, Έρικα Άιχενζεερ ανακάλυψε περίπου 500 παραμύθια, ξεφυλλίζοντας τους τόμους του Φον Σένβερθ, οι οποίοι δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Τα περισσότερα από αυτά δεν εμφανίζονται σε άλλες συλλογές με παραμύθια.

Μία από τις ιστορίες έχει ως εξής: Μια νεαρή κοπέλα ξεφεύγει από μία μάγισσα με το να μεταμορφωθεί σε λίμνη. Η μάγισσα πέφτει κάτω και πίνει όλη τη λίμνη, καταπίνοντας και τη νεαρή κοπέλα, η οποία για να ξεφύγει από το στομάχι της μάγισσας χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι.

Εκτός από τις νέες ιστορίες, η συλλογή περιλαμβάνει και τοπικές παραλλαγές γνωστών παραμυθιών, όπως η Σταχτοπούτα.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών