Πέμπτη, Απριλίου 05, 2012

Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης μελετούν Κύπρος-Ισραήλ


Τρόπους με τους οποίους η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορούν να αρχίσουν συνεργασία για τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης που θα περιλαμβάνει δεδομένα για τα αποτελέσματα των εκσκαφών που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες καθώς και για περίληψη των χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων, εξετάζουν εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο και είχαν επαφές με τα στελέχη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Oι Δρ. Gideon Avni, Επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, μαζί με τον Δρα David Gabai, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της χώρας, περιέγραψαν το όραμα που έχουν για τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων η οποία θα έχει πληροφορίες για όλες τις αρχαιότητες στις δύο χώρες και θα επιτρέπει σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την αντίληψη που έχουν για τον πολιτισμό της κάθε μιας.

Όπως είπε ο Δρ. Avni, η όλη ιδέα εδράζεται στη δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και διοικητικός οργανισμός αρχαιολογίας της χώρας, και του αντίστοιχου στην Κύπρο Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αν και υπήρξαν και παλιά επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων των δύο χωρών, η μεγαλύτερη ώθηση ήρθε από την υπογραφή πολιτιστικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο.

Το αποτέλεσμα είναι η κατάρτιση ενός καταλόγου έργων στα οποία Κύπριοι και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ισραήλ θα αρχίσουν να εργάζονται και αυτός ήταν και ο λόγος της σύντομης επίσκεψής μας, είπε ο Δρ. Avni.

“Η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρο ήταν πολύ παραγωγική. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο στην έρευνα και τα πολλά προγράμματα που διεξάγονται στο Ινστιτούτο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ειδικότερα, είπε, ''σε σχέση με την εργασία μας στο Ισραήλ ήταν η καταγραφή των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, ενώ είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε λεπτομέρειες με τους συναδέλφους μας στην Κύπρο».

Όπως είπε, στην τελευταία συνάντηση που είχαν με το Ινστιτούτο Κύπρο, συζήτησαν τρόπους για μελλοντική συνεργασία των δύο οργανισμών, από κοινού με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.

Ηδη στο Ισραήλ μετέβη η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρία Χατζηκωστή για συζήτηση επιπρόσθετων τομέων για συνεργασία.

«Πιστεύω ότι αυτές οι επισκέψεις έχουν ανοίξει το δρόμο για στενότερες διμερείς επαφές μεταξύ των αρχαιολόγων και αρχαιολογικών ινστιτούτων στις δύο χώρες'', ανέφερε ο Δρ. Avni.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής των Ισραηλινών αξιωματούχων στο Ινστιτούτο, εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στους τομείς των τρισδιάστατων και άλλων τεχνικών απεικόνισης που χρησιμοποιύνται στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς επίσης και της διαχείρισης ψηφιακών βιβλιοθηκών πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας με κύριο παράδειγμα την μεγάλη ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους επιστημονικής απεικόνισης για έρευνα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Κληθείς να αναφερθεί στα προγράμματα που σχεδιάζονται, ο Δρ. Avni είπε ότι ο στόχος είναι να μπει σε σειρά μια τράπεζα πληροφοριών για τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έχουν οι δύο χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού αρχαιοτήτων που έχουν.

Και οι δύο χώρες, είπε, έχουν από τις μεγαλύτερες σε συγκέντρωση και σημασία, αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο, με επιδράσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που είναι συμβατά. Μελετούμε τη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα τμήματα και το Ινστιτούτο Κύπρου έχει την υποδομή για κάτι τέτοιο.

Ακόμη ένας τομέας, είπε, είναι η θαλάσσια αρχαιολογία όπου και οι δύο χώρες διεξάγουν στην ανατολική μεσόγειο.

Σημείωσε ότι πρόκειται για μεγάλο όγκο εργασίας και θα αρχίσει η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου. Υπολογίζουμε αυτό να διαρκέσει 10-15 χρόνια, πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο David Gabai, διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, στόχος είναι να εξεταστεί τί γίνεται στην Κύπρο όσον αφορά την τεχνολογία στην αρχαιολογία. «Στο Ισραήλ έχουμε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων συστήματα πληροφορικής που καταγράφουν όλα τα δεδομένα για την αρχαιολογία στην χώρα, είμαστε ο μεγαλύτερος οργανισμός, δια νόμου, όπου μαζεύουμε υλικό για τις αρχαιότητες και αρχαιολογικούς χώρους στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Στόχος της επίσκεψής τους στην Κύπρο, είναι να δουν τί τεχνολογίες χρησιμοποιούνται και πόσο καλύτερα μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία τράπεζα δεδομένων ώστε να είναι προσιτή σε όλους.

Σύμφωνα με τον κ. Gabai, υπάρχουν τρόποι για συνεργασία. «Δεν είναι απλά τεχνολογία. Μελετούμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε κάτι τέτοιο στην καθημερινή μας ζωή», ανέφερε.

Στο Ισραήλ, είπε, διεξάγονται περίπου 300 εκσκαφές τον χρόνο ενώ διεξάγονται επίσης και έκτακτες εκσκαφές σε χώρους όπου βρίσκονται υπό ανέγερση κτίρια. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να μαζέψουμε το υλικό γρήγορα και να το καταχωρήσουμε, έτσι υπάρχει μεγάλος αριθμός δεδομένων», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία εκσκαφών, ο κ. Gabai είπε ότι παγκόσμια γίνεται προσπάθεια η τεχνολογία να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη διαδικασία των εκσκαφών και στην έρευνα. ''Η ψηφιοποίηση των ευρημάτων και η υψηλή ποιότητα σάρωσης είναι κάτι το οποίο κάνουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δρα Avni, υπάρχουν εκατομμύρια ευρήματα και χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι ενώ οι φωτογραφίες που έχουν ήδη ληφθεί είναι δεκάδες εκατομμύρια. «Κανείς δεν ξέρει τι υπάρχει εκτός αν περάσουν τη μισή τους ζωή κοιτάζοντας για αυτό. Υπάρχει μεγάλος αριθμός δεδομένων τα οποία πρέπει να μπουν στη θέση τους και αυτός είναι και ο λόγος της πρωτοβουλίας μας με το Ινστιτούτο Κύπρου καθώς και άλλους χώρους στην Ευρώπη, με τελικό αποτέλεσμα να κάνουμε αυτό το υλικό προσιτό», κατέληξε.


Πηγή:cyprusnews.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών