Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

Βραζιλία: διάβασε ένα βιβλίο για να μειωθεί η ποινή φυλάκισής σου!


Πρωτοποριακός τρόπος σωφρονισμού των κρατουμένων. Για κάθε βιβλίο που θα διαβάζει, η ποινή ενός φυλακισμένου θα μειώνεται κατά τέσσερις ημέρες


Βραζιλία 

Οι Αρχές στη Βραζιλία σκέφτηκαν έναν πρωτοποριακό τρόπο σωφρονισμού των κρατουμένων δίνοντάς τους ένα ασυνήθιστο κίνητρο για μείωση της ποινής τους: την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας και το οποίο τιτλοφορείται «Λύτρωση μέσω της Ανάγνωσης», οι έγκλειστοι των ομοσπονδιακών φυλακών της Βραζιλίας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ποινή φυλάκισής τους, διαβάζοντας έως και 12 βιβλία (λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά ή κλασσικά έργα), με ένα ανταποδοτικό σύστημα που σημαίνει έως και 48 ημέρες φυλάκισης λιγότερες ανά έτος ποινής.


Δεν θα είναι πάντως τόσο εύκολο: οι φυλακισμένοι, κατόπιν, θα έχουν τέσσερις εβδομάδες χρονικό περιθώριο να διαβάσουν ένα βιβλίο και να γράψουν ένα δοκίμιο, στο οποίο θα πρέπει να κάνουν σωστή χρήση παραγράφων και να αφήνουν τα σωστά περιθώρια ώστε το κείμενο να είναι ευανάγνωστο – σημειωτέον ότι αρκετοί έχουν στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης. Στη συνέχεια, ειδική επιτροπή θα εξετάζει αν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί η ποινή τους.


«Με αυτό τον τρόπο ένας κατάδικος θα μπορεί να βγει από τη φυλακή πιο μορφωμένος και με διευρυμένη θεώρηση του κόσμου» επισήμανε ο δικηγόρος του Σάο Πάολο Αντρέ Κέντι και υπεύθυνος για τα βιβλία που θα μοιράζονται στους κρατουμένους, όντας πεπεισμένος πως «θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι».
 
 
Πηγή: troktiko.eu
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών