Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2012

Το Βατικανό εκδίδει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά βιβλία





Τα πρώτα της ηλεκτρονικά βιβλία κυκλοφόρησε η Καθολική Εκκλησία, μια σειρά από 13 ebooks με εικονογραφημένα εβδομαδιαία κυρήγματα του Πάπα Βενέδικτου από το 2006 έως σήμερα. Κάθε κήρυγμα επικεντρώνεται σε κάποια σημαντική μορφή από την ιστορία του χριστιανισμού και στο ebook συνοδεύεται από πορτρέτα, πίνακες και φωτογραφίες. Τα ebooks είναι σχεδιασμένα για το iPad και προσπαθούν να διατηρήσουν τη σταθερή σελιδοποίηση των τυπωμένων εκδόσεων (Fixed Layout). Είναι προς το παρόν διαθέσιμα στα ιταλικά μόνο, αλλά οι εκδόσεις θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν καταρχάς στα αγγλικά.
Αν και ορισμένα έργα του Βενέδικτου ήταν ήδη διαθέσιμα σε ebooks από άλλους εκδοτικούς οίκους ενώ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με χριστιανικό και ειδικότερα καθολικό περιεχόμενο, είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό διαθέτει ebooks μέσα από τη Libreria Editrice Vaticana, τον επίσημο εκδοτικό του οίκο. Το Βατικανό μάλιστα φαίνεται να επένδυσε σημαντικά στην όλη προσπάθεια καθώς απευθύνθηκε στην αμερικανική Aptara, μια από τις κορυφαίες εταιρίες ψηφιακών εκδόσεων με πελάτες τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους.

Σκοπός του Βατικανού είναι να απευθυνθεί σε νεανικότερα και πιο φιλικά προς την τεχνολογία κοινά καθώς και να δείξει πως συγχρονίζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις. "Κάθε νέα τεχνολογία της επικοινωνίας είναι σημαντική στην ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας", είπε ο πατήρ Giuseppe Costa, διευθύνων σύμβουλος της Libreria Editrice Vaticana.
"Η υιοθέτηση των ebooks από ένα οργανισμό που ιδρύθηκε πριν τον Γουτεμβέργιο είναι ένα σημαντικό δείγμα ενηλικίωσης των εκδόσεων", ανέφερε ο Dev Ganesan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aptara.

Η εφεύρεση της τυπογραφία από τον Γουτεμβέργιο το 1455 πάντως θεωρείται από τους παραγόντες που υπονόμευσαν το κύρος της Καθολικής Εκκλησίας ως αποκλειστικού ερμηνευτή της Βίβλου και οδήγησαν το 1517 στη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Μαρτίνου Λούθηρου και τη Μεταρρύθμιση.

Σε μια αντίστοιχη προσπάθεια με τα ebooks του Βατικανού, το Δεκέμβριο του 2011 η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας εξέδωσε για πρώτη φορά τον χριστουγεννιάτικο λόγο της σε ηλεκτρονικό βιβλίο.

Αγγλικό Κείμενο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών