Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2012

Το Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται εφαρμογή στο iPhone/iPad

 
 
Ένα mobile application που θα συνδυάζει ξενάγηση, Ιστορία, μυθολογία και διαδραστικότητα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Η κινητή εφαρμογή δημιουργείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος CHESS και ιθύνοντες νόες πίσω από αυτή είναι η ομάδα του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια του τμήματος κυρία Ναταλία Μανωλά, πρόκειται για μια εφαρμογή που θα ξεναγεί τον επισκέπτη με τρόπο εξατομικευμένο και αμφίδρομο και σίγουρα όχι με την παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιούν τα μουσεία, δηλαδή με την πληροφόρηση έκθεμα προς έκθεμα.
 
Στο mobile application, ρόλο ψηφιακού «ξεναγού» θα διαδραματίζουν καθημερινές, μυθολογικές, αλλά και πραγματικές μορφές της Αρχαιότητας, και μάλιστα ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη.
 
«Η προσέγγιση θα είναι αφηγηματοκεντρική και όχι εκθεματοκεντρική» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μανωλά, η οποία υπογραμμίζει ότι οι ψηφιακοί «ξεναγοί» θα παρουσιάζουν στον επισκέπτη τον κόσμο της αρχαίας Αθήνας, θα τον συνοδεύουν στα εκθέματα και θα του παρέχουν πληροφορίες μέσα από ιστορίες.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της «εξυπνης εφαρμογής» είναι ότι θα επεξεργάζεται τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του επισκέπτη μέσα στο μουσείο και αναπροσαρμόζοντας έτσι τη ροή της αφήγησης αναλόγως, ενώ θα μπορεί να προσφέρει και εναλλακτική ξενάγηση. Ετσι, για παράδειγμα, μόλις η εφαρμογή καταλάβει ότι τη χρησιμοποιεί ένα παιδί, θα μπορεί να κάνει την περιήγηση με παιχνίδια, όπως το «Κυνήγι του θησαυρού».
 
«Η εφαρμογή θα μπορεί να καταλάβει τι άνθρωπος είναι ο χρήστης και αν του αρέσει περισσότερο η γραμμική αφήγηση ή η διαδραστικότητα» σημειώνει η κυρία Μανωλά.
 
Το τρίτο χαρακτηριστικό της ψηφιακής εφαρμογής είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), δηλαδή η ικανότητά της να προσθέτει ψηφιακά στοιχεία στην εικόνα που θα βλέπει ο χρήστης μέσα από το κινητό του. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης θα μπορεί να βάλει το «ευφυές» τηλέφωνο μπροστά από αγάλματα του μουσείου και να βλέπει στην οθόνη του τα πραγματικά χρώματα που είχαν στην αρχαία Αθήνα.
Η εφαρμογή θα δοκιμαστεί πιλοτικά τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ η διάθεση στο ευρύ κοινό προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2014. Η πιλοτική έκδοση ετοιμάζεται για iPhone και iPad, όμως πρόθεση είναι να επεκταθεί και σε Android, ενώ θα διαλειτουργεί και με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Στο ερευνητικό πρόγραμμα CHESS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΝΜΑ συμμετέχουν οι γαλλικές εταιρείες Diginext και Real Fusio, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το Ινστιτούτο Φραουνχόφερ και το Διαστημικό Μουσείο της Τουλούζης Cité de l'Espace.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών