Με κεντρικό μήνυμα «Μοιραζόμαστε τη μεσογειακή οπτικοακουστική κληρονομιά μας» τέθηκε επίσημα σε λειτουργία την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, η ιστοσελίδα του προγράμματος «Μνήμες Μεσογείου» (Med-Mem) που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή βιβλιοθήκη αρχειακού υλικού για την πολιτιστική, ιστορική και τουριστική κληρονομιά της Μεσογείου.
Η ιστοσελίδα παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, στην παρουσία των επικεφαλής των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και άλλων μελών της Οργάνωσης Οπτικοακουστικών Οργανισμών των χωρών της Μεσογείου, COPEAM.
Στην τελετή προσκλήθηκε και εκπροσώπησε το ΡΙΚ ο Γενικός Διευθυντής Θέμης Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι η Μεσόγειος έχει μια ζώσα μνήμη λαών και πολιτισμών και πρόσθεσε ότι αυτήν ακριβώς τη μακραίωνη κληρονομιά επιδιώκει το πρόγραμμα Med-Mem να επεκτείνει με την αξιοποίηση του πλούσιου αρχειακού υλικού των δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών της Μεσογείου.
Η ιστοσελίδα, που λειτουργεί από σήμερα στο www.medmem.eu περιλαμβάνει τέσσερις χιλιάδες οπτικοακουστικά βίντεο που προβάλλουν την ιστορική, πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά των λαών και χωρών της Μεσογείου, κάτω από επτά ενότητες:
- ιστορικά και σύγχρονα θέματα
τέχνη, πολιτισμός και γνώση - ιστορική κληρονομιά
- οικονομία
- τοπία και περιβάλλον
- τουρισμός και πολιτιστικοί χώροι
- κοινωνική δομή και τρόπος ζωής
Το ΡΙΚ έχει συνεισφέρει εκατό παραγωγές του από το αρχείο του, που ψηφιοποιήθηκαν και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μαζί με το υλικό από άλλους 19 τηλεοπτικούς οργανισμούς, σε ελεύθερη πρόσβαση.
Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ειδικοί ερευνητές σε θέματα Μεσογείου και εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει κείμενα στην αγγλική, γαλλική και αραβική γλώσσα που συνδέονται με τα βίντεο. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας (ερευνητές, φοιτητές, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανώσεις) θα βρει κείμενο και εικόνα για ένα θέμα που τον ενδιαφέρει για τη μεσογειακή κληρονομιά.
Το έργο Μed-Μem συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωμεσογειακή Κληρονομιά» και η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχείων της Γαλλίας ΙΝΑ, υπό την αιγίδα της COPEAM.
Σε αυτό λαμβάνουν μέρος 20 εταίροι, μεταξύ των οποίων 14 τηλεοπτικοί σταθμοί της περιοχής της Μεσογείου.
Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου είναι η καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου για την κοινή ιστορία των μεσογειακών λαών.
Πηγή: www.cybc.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου