Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

Φίλιπ Ροθ: «Δεν γράφω άλλο, τελείωσα!»

 
 
 
Με αθόρυβο τρόπο, ταιριαστό στην ιδιοσυγκρασία του, ο Φίλιπ Ροθ, ο πιο σημαντικός εν ζωή αμερικανός λογοτέχνης, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη συγγραφική δραστηριότητα. Επιλέγοντας να μιλήσει σε γαλλικό περιοδικό, το «Les inRocks», ο Ροθ δήλωσε: «Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το “Νέμεσις” θα είναι το τελευταίο βιβλίο μου».

 


Ο 78χρονος Φίλιπ Ροθ αποτελεί συγγραφέα αναφοράς για πολλές γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών. Η βιβλιογραφία του έργου του μνημειώδης. «Αντίο, Κολόμπους» το πρώτο του για να ακολουθήσουν αμέτρητα σπουδαία μυθιστορήματα: «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Αμερικανικό Ειδύλλιο» - για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997 -, «Το Ανθρώπινο στίγμα», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Το ζώο που ξεψυχά», «Νεμεσίς» μεταξύ τόσων άλλων.

Τιμήθηκε τρεις φορές με Φόκνερ, πέρυσι έλαβε και το Μπούκερ για το σύνολο του έργου του και είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο βραβευμένος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας.

Στη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό, ο Ροθ, που θεωρείται ένα είδος «ψυχαναλυτή» της Αμερικής ο συγγραφέας που ανέλυσε και αποκωδικοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον τη μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία, δήλωσε ότι δεν θέλει πια να γράψει άλλο.

«Είμαι 78 ετών πια. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη σημερινή Αμερική. Τη βλέπω στην τηλεόραση, αλλά δεν τη ζω» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Ροθ.
Ο ίδιος είπε ότι μετά το «Νέμεσις» που το έγραψε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010 δεν έχει γράψει άλλο βιβλίο και ούτε σκοπεύει να γράψει.

Πριν από λίγα χρόνια, εξήγησε ο Ροθ στο «Les inRocks», συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά. «Ηθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας» είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος. Στο τέλος της ζωής του, ο πυγμάχος Τζο Λιους είχε πει: “Εκανα το καλύτερο που μπορούσα με αυτά που είχα”. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω για τη δουλειά μου: έκανα το καλύτερο με αυτά που είχα. Και μετά από αυτό αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με το γράψιμο. Αρκετά! Δεν νοιώθω πια τον φανατισμό να γράψω, όπως ένιωθα τόσο καιρό».

Την απόσυρση του Φίλιπ Ροθ από το μυθιστόρημα επιβεβαίωσε ο εκδοτικό οίκο Houghton Mifflin Harcourt, ο οποίος σύμφωνα με το Salon.com επικοινώνησε με τον ίδιο τον συγγραφέα. «Eίπε ότι είναι αλήθεια» δήλωσε η Λόρι Γκλέιζερ, εκπρόσωπος του Houghton Mifflin Harcourt.
 
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών