Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2012

Η Ρωσία ψηφιοποιεί τα αρχεία των μεγαλύτερων επιστημονικών περιοδικών

 

Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας, αγόρασε τα αρχεία των σπουδαιότερων επιστημονικών περιοδικών του κόσμου, τα οποία σύντομα θα ανεβάσει σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πρόκειται για τα αρχεία των παγκοσμίως αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών και εκδόσεων, όπως των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης, τα οποία πρόκειται να διατεθούν στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Μάλιστα, κάθε αρχείο περιλαμβάνει τα πλήρη κείμενα όλων των περιεχομένων από την πρώτη έκδοση των περιοδικών.
 
Η συνολική αξία της σύμβασης που υπέγραψαν η κυβέρνηση και η Εθνική Ηλεκτρονική Κοινοπραξία Πληροφοριών NEICON για την περίοδο 2011-2013 ανέρχεται στα 32 εκ. δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

 
Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ταξινόμηση των ψηφιοποιημένων αρχείων, θα δημιουργηθούν δύο ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες θα τα φιλοξενήσουν όπου και θα παρέχεται πρόσβαση στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν μία στις τρεις ερωτήσεις που υποβάλλονται από την επιστημονική κοινότητα, σχετίζεται με τις δημοσιεύσεις που βρίσκονται σε αυτά τα αρχεία. Ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, το ποσοστό ανέρχεται στο 50%.
 
Μέρος των αρχείων είναι ήδη διαθέσιμο στη ρωσική γλώσσα, στην πειραματική σελίδα που έχει δημιουργηθεί.
 
 
Πηγή: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών