Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2012

H Google διευρύνει το Art Project


Στη δεύτερη φάση του περνά το Google Art Project που σκοπεύει να προσφέρει στους χρήστες περισσότερα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα από σημαντικά ελληνικά μουσεία.

Το πρωτοποριακό σχέδιο εικονικής περιήγησης περιλαμβάνει τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Μουσείου Μπενάκη, με την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, καθώς και την ένταξη του Νομισματικού Μουσείου στο Art Project, το οποίο εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Το Μουσείο Μπενάκη μετά την παρουσίαση των ελληνικών συλλογών του στην πρώτη φάση του Art Project συνεχίζει συμμετέχοντας και στη δεύτερη φάση με τη συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ού αιώνα. και κατατάσσεται σε μία από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, Η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα αριθμεί περίπου 10.000 αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία. Μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής -η οποία περιλαμβάνει κεραμικά, μεταλλοτεχνία, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα, γυάλινα και οστέινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες, όπλα και πανοπλίες- υπογραμμίζεται η εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι την Οθωμανική περίοδο και τις παράλληλες εξελίξεις που οδηγούν στον 20ό αιώνα.

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδας, θεσμοθετημένο το 1834 μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πλούσια συλλογή του διαθέτει πάνω από 500.000 νομίσματα, μολυβδόβουλα, σταθμία, μετάλλια και πολύτιμους λίθους από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη Ρώμη, το Βυζάντιο, τους πολιτισμούς της Ανατολής, τη μεσαιωνική και νεότερη Ευρώπη, την Αμερική, καθώς και το νέο Ελληνικό κράτος. Στις αίθουσες του παρουσιάζεται με μοναδική ακρίβεια όλη η ιστορία του νομίσματος, προσεγγίζεται η κατασκευή, διάδοση, χρήση και εικονογραφία των νομισμάτων ενώ παράλληλα προβάλλεται η στενή σχέση των ανθρώπων με το χρήμα σε διάφορες εποχές, και σχολιάζονται τα ισχυρά, διεθνή νομίσματα που επικράτησαν σε εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το Νομισματικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στο είδος του παγκοσμίως και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω συνεργασίες είναι προϊόν της παγκόσμιας διεύρυνσης του προγράμματος, το οποίο πλέον αριθμεί 180 συνεργασίες σε 40 χώρες. Η τελευταία ανανέωση του φέρνει 10% περισσότερα έργα τέχνης στην ιστοσελίδα, με τον αριθμό των εκθεμάτων σε υψηλή ευκρίνεια να αγγίζει πλέον τις 35.000.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών