Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012

Το ΡΙΚ, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και η Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» φιλοδοξούν να «γράψουν ιστορία» με το πρόγραμμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος»

 
«Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι το όνομα, που δόθηκε σε ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και τo βόρειο Αιγαίο. Με τη χρήση νέας τεχνολογίας, το ΡΙΚ θα υλοποιήσει την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του μοναδικού οπτικοακουστικού αρχείου του, που αντανακλά την πορεία της Κύπρου και του λαού της για περισσότερο από μισό αιώνα. Ανάλογη εργασία σε εφημερίδες και χειρόγραφα θα κάνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».

Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ.

Το έργο ψηφιοποίησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των τριών οργανισμών σε παραγωγές, προβολές και μελέτες. Θα γίνει, επίσης, εφικτή η μελέτη και συγκριτική ιστορική έρευνα της περιόδου της μικρασιατικής καταστροφής και της κυπριακής τραγωδίας.

Με την ψηφιοποίηση, οι δημόσιοι φορείς του έργου ευελπιστούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση στις πληροφορίες και το αρχειακό υλικό, μέσω ειδικής διαδικτυακής πύλης.

Το έργο περιλαμβάνει μελέτες, εργασίες και ενέργειες για διάσωση αρχείων από τον κίνδυνο φθοράς, συντήρηση, ταξινόμηση και ασφαλή αποθήκευση των αρχείων, ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού, ιστορική τεκμηρίωση με επιστημονική καθοδήγηση, ανάδειξη αρχειακού υλικού μέσω διαδικτυακής πύλης, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων και εκδηλώσεις και συναντήσεις διασυνοριακής συνεργασίας Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου - ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στεγάζεται σε παλαιό αρχοντικό της Μυτιλήνης. Πρώτη προσπάθεια ίδρυσής της έγινε το 1929 από λόγιους και επιφανείς Μυτιληνιούς και προσφυγικές οργανώσεις. Το 1945 οργανώνεται ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1952 χαρακτηρίζεται Δημόσια. Διαθέτει περισσότερους από 100.000 τίτλους έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Σημαντική είναι η συλλογή που καλύπτει την τοπική ιστορία και τα απέναντι παράλια.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δωρεάν και πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπολογιστές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, υπάρχει Κινητή Βιβλιοθήκη από το 1970.

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» ιδρύθηκε το 1859 στη Μήθυμνα (Μόλυβο) ως φιλολογικός σύλλογος «Αδελφότης των Μουσών» με «πρώτο και κύριο σκοπό την σύστασιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης». Οι ιδρυτές της οραματίζονται την πνευματική και εθνική απελευθέρωση της Μήθυμνας και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει το φιλολογικό του λίκνο του Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923) για να αγωνισθεί αργότερα υπέρ της δημοτικής γλώσσας.

Είναι η δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και διαθέτει πάνω από 12.000 βιβλία. Αποτελεί σημαντική πηγή έρευνας του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Διαθέτει 17 Τμήματα και 28 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Διοικητική έδρα είναι η Μυτιλήνη. Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Μύρινας.

Κύριο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Μεταξύ αυτών είναι και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Στόχο έχει τη σύνδεση των Πολιτισμικών Σπουδών με την Πληροφορική για την κατανόηση της φύσης της πολιτισμικής πληροφορίας, την αποδοτική οργάνωσή της καθώς και την προβολή της με νέες τεχνολογίες.

Η παρουσίαση του έργου έγινε σήμερα στο ΡΙΚ με παρόντες την Μαρία Γρηγορά από τη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, την Παναγιώτα Θηβαίου από τη Βιβλιοθήκη Μήθυμνας και τον Χρήστο Αναγνωστόπουλο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΡΙΚ, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου Κυριάκος Πιερίδης, είναι η βάση για την καταγραφή και ανάδειξη της «ζώσας» ιστορίας της Κύπρου.

Με την υλοποίηση του «Ψηφιακού Ηρόδοτου», το ΡΙΚ θα εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αρχειοθέτησης και διαχείρισης οπτικοακουστικού υλικού (ΜΑΜ - Media Asset Management). Το ΜΑΜ θα τεθεί σταδιακά σε πλήρη λειτουργία μέσα σε περίοδο δύο ετών, έως έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το σύστημα αυτό θα είναι η ραχοκοκαλιά του ψηφιοποιημένου αρχείου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου. Θα μετατρέπει το αναλογικό βίντεο της περιόδου 1990 - 2005 σε ψηφιακό. Θα ενσωματώσει, επίσης, το ήδη ψηφιοποιημένο υλικό που παράγεται από το ΡΙΚ από το 2005 έως σήμερα, σε ενιαία βάση δεδομένων καταγραφής, τεκμηρίωσης και αναζήτησης.

Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» περιλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση επιλεγμένου φιλμ της περιόδου 1974 - 1978, ως πρώτο σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου φιλμ, που διαθέτει το ΡΙΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50.

Παράλληλα, θα δημιουργήσει την τεχνολογική υποδομή μιας εύχρηστης Διαδικτυακής Πύλης, όπου θα αναρτάται το ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ από παλαιές και νέες παραγωγές, καθώς και το ψηφιοποιημένο έντυπο υλικό των δύο βιβλιοθηκών της Λέσβου. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των πολιτών σε πολύ σημαντικό ιστορικό υλικό και πληροφορίες.

Επιλεγμένο αρχείο θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να είναι καλύτερα προσβάσιμο στη Διαδικτυακή Πύλη από άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Το Κτίριο του Αρχείου ΡΙΚ αποτελεί μια σύγχρονη κτιριακή υποδομή αρχείου, υψηλών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένους χώρους για τη φύλαξη του οπτικοακουστικού υλικού του ΡΙΚ, που αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες ώρες τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παραγωγής.

Στους ειδικούς υπόγειους χώρους, φυλάσσονται ήδη τα πρωτότυπα αρχεία του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΡΙΚ από την εποχή που για πρώτη φορά εξέπεμψε στο Ραδιόφωνο το 1953 και στην Τηλεόραση το 1958.

Στο κτίριο υπάρχουν επίσης ειδικοί χώροι για διαλέξεις και παρουσιάσεις.

Εκτίθενται παράλληλα, φωτογραφικό υλικό και μουσειακός εξοπλισμός του ΡΙΚ.

Το Κτίριο του Αρχείου ΡΙΚ φιλοδοξεί να καταστεί ένας φάρος ιστορικής και δημοσιογραφικής έρευνας στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Το οπτικοακουστικό αρχείο του ΡΙΚ καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή του κυπριακού λαού. Τις μεγάλες στιγμές, τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τους κοινωνικούς αγώνες, τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις δυσκολίες, τις ταραχές, την κυπριακή τραγωδία, την ανοικοδόμηση, τη δημοκρατική οργάνωση, τη διεθνή παρουσία, την πορεία προς την Ευρώπη, το σήμερα.

Το ΡΙΚ διαθέτει στο τηλεοπτικό αρχείο του 2.400 ώρες οπτικοακουστικού υλικού με τη μορφή φιλμ της περιόδου 1960 - 1974 και μεταγενέστερο υλικό διαφόρων τύπων αποτελούμενο από 2.800 ώρες της περιόδου 1974 - 1988.

Περιλαμβάνει επίσης 17.000 ώρες τύπου ΒΕΤΑ της περιόδου 1988 - 2005. Επιπλέον, από το 2005 έως σήμερα υπάρχουν 6.200 ώρες οπτικοακουστικού αρχείου DVC - PRO, που κάθε χρόνο αυξάνονται περίπου κατά 800 ώρες.

Το ραδιοφωνικό αρχείο περιλαμβάνει 50.000 ταινίες και ηχητικά ντοκουμέντα της περιόδου 1952 - 1994 (πολιτικά γεγονότα, ειδήσεις, ανταποκρίσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, προγράμματα λόγου, θεατρικά, επετειακά κοκ). Φυλάσσεται, δε, αρχειακό υλικό τόσο από το ελληνικό όσο και από το αγγλικό, τουρκικό και αρμενικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος», επισήμανε ο κ. Πιερίδης, «έχει στρατηγική σημασία για το ΡΙΚ στην προσπάθειά του να διασώσει και να αναδείξει το οπτικοακουστικό του αρχείο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης».

 
Πηγή: www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών