Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

Το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» σε 15χρονη Πακιστάνη

 

Έγινε διάσημη γράφοντας για

τις ωμότητες που διαπράττουν οι Ταλιμπάν

 
 
Το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ», για την ελευθερία των γυναικών, ιδίως όταν αυτή απειλείται, απονεμήθηκε στη νεαρή Πακιστανή που πασχίζει να μορφωθεί, την Μαλάλα Γιουσαφζάι, ανακοίνωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα οι οργανωτές του βραβείου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 ετών, έγινε διάσημη γράφοντας στη διάρκεια του 2009 σε μπλογκ (που έχει σχέση με το BBC) "για τις ωμότητες που διαπράττουν οι Ταλιμπάν", στο Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η βραβευθείσα νοσηλεύεται πλέον στη Βρετανία, έχοντας "στοχοποιηθεί" και πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύει χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων ευρώ, συστάθηκε το 2008, οπότε συμπληρώθηκαν 100 έτη αφότου γεννήθηκε η Γαλλίδα συγγραφέας Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Ήδη, Η 15 χρονη Πακιστανή έχει τιμηθεί με το πρώτο στη σειρά πακιστανικό βραβείο για την Ειρήνη.

Την επιτροπή του βραβείου «Σιμόν ντε Μποβουάρ» συγκροτούν λογοτέχνες και προσωπικότητες των Καλών Τεχνών. Θα απονεμηθεί, στην 15χρονη, την 9η Ιανουαρίου 2013, στο Παρίσι.

Η επιτροπή που αποφάσισε να τιμηθεί με το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» η Γιουσαφζάι γράφει ότι "θέλει να συνεισφέρει να κινητοποιηθεί η διεθνήςαλληλεγγύη, να επαναβεβαιώσει τα γυναικεία δικαιώματα διεθνώς, να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγωνιστριών που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, τέλος να υπερασπιστεί στο πλευρό τους την ισότητα και την ειρήνη".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών