Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

Υποχωρούν οι ισλαμιστές στο Μάλι καίγοντας σπάνια χειρόγραφα

 
Βανδαλισμοί στο Τιμπουκτού
 
Στην πόλη υπήρχαν περί τα 20.000 σπάνια χειρόραφα.
Στην πόλη υπήρχαν περί τα 20.000 σπάνια χειρόραφα.
 
Μπαμάκο: Την μία μετά την άλλη καταλαμβάνουν τα γαλλικά και αφρικανικά στρατεύματα τις πόλεις στο βόρειο Μάλι απωθώντας ή εκδιώκοντας τους ισλαμιστές αντάρτες προς την έρημο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Τιμπουκτού, οι ισλαμιστές που εγκατέλειψαν την πόλη καθώς πλησίαζαν σε αυτήν τα γαλλικά και μαλινέζικα στρατεύματα, πυρπόλησαν την βιβλιοθήκη της πόλης που περιέχει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα ιστορίας και γεωγραφίας.

Τα συμμαχικά στρατεύματα μπήκαν εν τέλει χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση το απόγευμα της Δευτέρας.

«Οι αντάρτες πυρπόλησαν το Ινστιτούτο Αχμέντ Μπάμπα το οποίο οικοδομήθηκε πρόσφατα από τους Νοτιοαφρικανούς...αυτό συνέβη πριν από τέσσερις ημέρες», δήλωσε στο Reuters o Χάλε Ουσμάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει την πληροφορία αυτή από ανθρώπους στην πόλη. Πάντως δεν ήταν σε θέση να πει σε τι βαθμό έχει καταστραφεί το κτίριο, διευκρίνισε όμως πως οι ισλαμιστές πυρπόλησαν επίσης το γραφείο του και την κατοικία ενός βουλευτή.

Το Ινστιτούτο Αχμέντ Μπάμπα, μία από τις βιβλιοθήκες της πόλης που περιέχουν σπάνια και ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του 16ου αιώνα που γεννήθηκε στο Τιμπουκτού.

Υπολογίζεται ότι στην βιβλιοθήκη υπήρχαν περισσότερα από 20.000 χειρόγραφα, πολλά από τα οποία φυλάσσονταν σε υπόγειες αίθουσες. Άλλα έχουν απομακρυνθεί ή φέρονται να έχουν κρυφτεί για να μην τα βρουν οι ισλαμιστές.

Στον περίπου ένα χρόνο που κατείχαν το Τιμπουκτού, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέστρεψαν συστηματικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, θεωρώντας τα παγανιστικά. Έχουν καταστραφεί μαυσωλεία ιερών προσώπων στην παράδοση των σούφι, μεταξύ τους και του Σίντι Μαχμούντου που πέθανε το 955.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών