Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2013

Γιώργος Σεφέρης - Ίβο Άντριτς: δύο νομπελίστες, δύο διπλωμάτες

Εκδήλωση για τους δύο συγγραφείς θα πραγματοποιηθεί

στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Γιώργος Σεφέρης - Ίβο Άντριτς: δύο νομπελίστες, δύο διπλωμάτες
 
Το 1961 ο Σέρβος συγγραφέας Ίβο Άντριτς (1892-1975) τιμάται με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Δυο χρόνια αργότερα με την ίδια τιμή αναγνωρίζεται το έργο του Έλληνα Γιώργου Σεφέρη. Νομπελίστες και οι δυο, και οι δυο διπλωμάτες. Γύρω από αυτά τα δύο κοινά βιογραφικά στοιχεία τους οργανώνεται η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32).
 
Στην εκδήλωση με θέμα: «Γιώργος Σεφέρης – Ίβο Άντριτς: δύο Νομπελίστες, δύο διπλωμάτες» ο βιβλιογράφος και μελετητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης θα αναφερθούν στη ζωή και στο έργο του Γιώργου Σεφέρη ενώ για τον Ίβο Άντριτς θα μιλήσουν ο Ντράγκαν Ζουπανιέβατς, πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, και η Τάτιανα Κοριτσάνατς, επιμελήτρια έκθεσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη για τον Άντριτς.
 
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός. Αποσπάσματα από έργα των δύο λογοτεχνών θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον Γιώργο Σεφέρη «Εποχές και συγγραφείς» (1999).
 
Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση για τον Ίβο Άντριτς και έκθεση βιβλίων του Γιώργου Σεφέρη από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης που θα διαρκέσουν ως τις 21 Ιανουαρίου.΄
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών