Παρασκευή, Ιανουαρίου 04, 2013

Συμβουλές για να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας

 
Οι βιβλιοθήκες εκτός από έπιπλο, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρηστικές σε ένα σπίτι. Ο ρόλος τους δεν είναι απλά να ακουμπάτε τα βιβλία σας, αλλά να τα τοποθετείτε έτσι ώστε να τα εντοπίζετε ευκολότερα. Οι τρόποι για να τα τοποθετήσετε είναι πολλοί. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για να οργανώσετε καλύτερα τη βιβλιοθήκη σας.
 
Ταξινομήστε τα βιβλία
 
Κατηγοριοποιήστε τα βιβλία σας ανάλογα με το είδος τους, το χρώμα του εξώφυλλου ή με αλφαβητική σειρά. Για να μπει τάξη, και να τοποθετηθούν ανάλογα τα βιβλία, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο κριτήριο.
 
Ύψος 
                                          
Οφείλετε να βάλετε τα βιβλία στα ράφια ανάλογα με τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, τα παιδικά βιβλία, καλό θα ήταν να μπαίνουν σε χαμηλότερα ράφια, ώστε να είναι προσβάσιμα από τα μικρά παιδιά. Αντίστοιχα, όσα χρησιμοποιείτε λιγότερο ή δεν σας άρεσαν, μπορούν να μπουν είτε πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά.
 
Δανεικά
 
Εάν η συλλογή σας είναι μεγάλη, μπορείτε να δανείσετε βιβλία σε φίλους και γνωστούς. Αντίστοιχα μπορείτε να έχετε ξεχωριστό ράφι στη βιβλιοθήκη σας για όσα έχετε εσείς δανειστεί, ώστε να παραμένετε συνεπείς. Καλό θα ήταν να κρατάτε έναν κατάλογο με τους τίτλους που έχετε δανειστεί ή δανείσει.
 
Καθαριότητα
 
Διατηρήστε το έπιπλο της βιβλιοθήκης αλλά και τα «κοσμήματά» σας καθαρά. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ξεσκονίζετε το έπιπλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πανιά ή ειδικά καθαριστικά. Αντίστοιχα για τα βιβλία, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πανιά ή ειδικά σκουπάκια για να διώξετε τη σκόνη από τις σελίδες.
 
Κερδίστε χώρο
 
Εάν τα βιβλία σας είναι αρκετά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο για τη βιβλιοθήκη σας. Το να χωρέσετε περισσότερες σειρές βιβλίων σε ένα ράφι δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε να τοποθετήσετε χάρτινα κουτιά κατά μήκος ενός ραφιού, ώστε να δημιουργήσετε κάτι σαν «σκαλάκι» για μια δεύτερη σειρά βιβλίων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να τοποθετείτε περισσότερα αλλά και να τα βλέπετε όλα.
 
Λίστα
 
Εάν λατρεύετε την τάξη, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τη μέθοδο των δανειστικών βιβλιοθηκών. Αριθμήστε τα βιβλία σας με μικρές ετικέτες. Τοποθετήστε τες με σελοτέιπ ή άλλο προϊόν που δεν θα φθείρει το εξώφυλλό. Στη συνέχεια φτιάξτε λίστα με τον αριθμό, τον τίτλο και στη συνέχεια το συγγραφέα και το είδος για να έχετε έναν πλήρη κατάλογο. Όποτε θα θέλετε να επιλέξετε λοιπόν το βιβλίο της αρεσκείας σας μπορείτε να ανατρέχετε στη λίστα αυτή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών