Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2013

Αθώα η Google στις ΗΠΑ, δεν «μαγειρεύει» τα αποτελέσματά της, λέει η FTC


«Did no evil»

 
O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Jon Leibowitz.
O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Jon Leibowitz.
 
Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη έρευνα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ για αθέμιτο ανταγωνισμό έκλεισε αναίμακτα τις πρώτες ημέρες του 2013. Η Google βγήκε αλώβητη από τα πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον της πλήθος ανταγωνιστών της, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, αφού η αρμόδια Αρχή έκρινε πως ο γίγαντας του Διαδικτύου δεν καταχράστηκε την δύναμή του για να επεκτείνει την κυριαρχία του.

«Τα στοιχεία έδειξαν πως η Google δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού», ήταν η ετυμηγορία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου στις 3 Ιανουαρίου, όπως την εκφώνησε ο πρόεδρός της Jon Leibowitz. Έπειτα από 19 μήνες μελέτης 9 εκατομμυρίων εγγράφων, περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια σε λόμπι από την Google και αμέτρητες επισκέψεις του CEO, Έρικ Σμιντ, στην Ουάσινγκτον η υπόθεση κλείνει με την φόρμουλα της Google για το search αναλλοίωτη.

Η Google κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε το μερίδιο του λέοντος που κατέχει επί σειρά ετών στην διαδικτυακή αναζήτηση (τα δύο τρίτα του συνόλου) για να προάγει τις δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης, όπως για παράδειγμα ο χρήστης αναζητά υπηρεσίες και προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις. Το Yelp.com για παράδειγμα, είχε καταγγείλει ότι η Google εμφάνιζε στα αποτελέσματα της μηχανής της τις κριτικές του Yelp. Όταν το Yelp διαμαρτυρήθηκε για αυτό, η Google απείλησε ότι θα αφαιρέσει τις κριτικές αλλά και την παραπομπή στο Yelp από τα αποτελέσματά της. Έτσι, η εξειδικευμένη υπηρεσία αναζήτησης κατήγγειλε την πρακτική στην FTC. Η FTC έκρινε πως το γεγονός δεν δικαιολογεί την ενοχή της Google για αθέμιτο ανταγωνισμό, την υποχρέωσε όμως να μην χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους στο μέλλον -κάτι το οποίο είχε ήδη κάνει για να κατευνάσει τις ανησυχίες των ρυθμιστών.

Ακόμα, η FTC υποχρεώνει την Google να παραχωρεί άδειες χρήσης κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών που περιήλθαν στα χέρια της μετά την μυθική εξαγορά της Motorola Mobility, υπό όρους δίκαιους και λογικούς και χωρίς διακριτική μεταχείριση απέναντι στους ανταγωνιστές της. Οι πατέντες αφορούν σε τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης και άλλες τεχνολογίες επικοινωνίας, απαραίτητες σήμερα σε smartphone, tablet και παιχνιδομηχανές. Ταυτόχρονα, η Google καλείται να σταματήσει την καταδίωξη ανταγωνιστών της στα δικαστήρια ανά τον κόσμο για παράνομη χρήση αυτών των πατεντών.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή επέβαλλε στην Google να αλλάξει το σύστημα καταχώρησης διαφημιστικών μηνυμάτων, ώστε να είναι εύκολη η εξαγωγή δεδομένων από κάθε καμπάνια στο Διαδίκτυο και η μεταφορά τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Πάντως, η απόφαση θεωρείται μεγάλη νίκη για την Google. Προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις από όλους όσοι είχαν καταγγείλει την συμπεριφορά της. Ανάμεσά τους, το γκρουπ εταιρειών που είχαν σύστησαν οι επικριτές της με την χαρακτηριστική επωνυμία FairSearch. Μετά την απόφαση, τα μέλη της δηλώνουν πως η ετυμηγορία της FTC ισοδυναμεί με αδράνεια, που παραχωρεί στην Google το δικαίωμα να συνεχίσει τις πρακτικές της, δηλαδή να καταχράζεται την μονοπωλιακή της, επιμένουν, δύναμη για να πλήττει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Επιπλέον, επιμένουν πως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ότι η Google βλάπτει το συμφέρον των καταναλωτών και πλήττει την καινοτομία. Όσο για τις δεσμεύσεις, τις θεωρούν ανεφάρμοστες, αφού εναπόκειται στην Google να τις εφαρμόσει «εθελοντικά».

Η αρμόδια Αρχή για θέματα ανταγωνισμού στις ΗΠΑ δηλώνει πίστη «στο πλευρό του υγιούς ανταγωνισμού, όχι των ανταγωνιστών».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών