Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

To Εκπληκτικό Πείραμα της Σουηδικής Παιδικής Βιβλιοθήκης TioTretton

 
 
Φανταστείτε μια βιβλιοθήκη για όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Όπου η σκέψη είναι δύναμη. Όπου η φαντασία είναι νόμος. Όπου μπορείτε να μαγειρέψετε ένα μουσικό βίντεο, να δώσετε ψυχή στις πατάτες ογκρατέν, να κινηματογραφήσετε τη δουλειά που έχετε για το σχολείο, ακόμα και να πλέξετε ένα παιχνίδι για υπολογιστές. Ένα μέρος όπου κάποιες φορές είναι γενναιότητα να δειλιάζετε. Αυτή η βιβλιοθήκη τώρα υπάρχει!

 

Στο Kulturhuset (Οίκος Πολιτισμού,) στο κέντρο της Στοκχόλμης, από τον Φεβρουάριο του 2011 λειτουργεί μια καταπληκτική βιβλιοθήκη για νέους, η TioTretton (ΔέκαΔεκατρία). Ανοιχτή για τους επισκέπτες ηλικίας 10 έως 13, δεν επιτρέπονται ενήλικες. Ούτε γονείς ή δάσκαλοι ή σύμβουλοι. Είναι ένα περιβάλλον που διέπεται από την αρχή της δημιουργικότητας και του «storytelling», περιβάλλον όπου οι νέοι μπορούν να διαβάζουν βιβλία, να δημιουργούν ταινίες, να παίζουν θέατρο ή μουσική, να μαγειρεύουν στην κουζίνα, να φτιάχνουν origami, να σχεδιάζουν κόμικς ή απλά να «συχνάζουν». Υπάρχουν μέλη του προσωπικού που απαντούν σε ερωτήσεις, αλλά η αποστολή των «επιτρεπόμενων» ενηλίκων είναι να μην μεσολαβούν καθόλου μεταξύ του παιδιού και του τι θέλει να κάνει στο χώρο!



Ο χώρος μιλάει από μόνος του. Από την οροφή κρέμονται βιβλία, στο κέντρο του χώρου υποδοχής ξεπροβάλλει ένα δέντρο από βιβλία, ράφια παντού, καλυμμένα με πελώριες συλλογές από βιβλία για παιδιά από 10 έως 13 ετών, ταξινομημένα ανάλογα με το θέμα (το σώμα και το μυαλό, περιπέτεια, ιστορικά και ούτω καθεξής) και όχι με βάση την ηλικία. Με αυτό τον τρόπο ο νεαρός

αναγνώστης μπορεί να βρει κάτι που θέλει να διαβάσει, χωρίς να κατευθυνθεί προς τα «κατάλληλα» βιβλία.
Εδώ μπορούν τα παιδιά να βρουν υπολογιστές, στούντιο ηχογράφησης, ραπτομηχανές, μια κουζίνα και ανθρώπους που έχουν χρόνο να συζητήσουν, να «χαλαρώσουν», να μαγειρέψουν.



Υπάρχουν, επίσης, τραπέζια για τους επισκέπτες, για να ζωγραφίσου

να παίξουν σκάκι ή να χρησιμοποιήσουν τα iPads και την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη, ή και θαυμάσια καθίσματα για να να «κουρνιάζουν» όπως στον ιδιωτικό τους χώρο. 



Κατά καιρούς, καλούνται ομιλητές, από συγγραφείς και μουσικοί μέχρι σχεδιαστές λογισμικού. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων για να παρακολουθήσουν την ομιλία, μπορούν να εμφανιστούν την ώρα που τους βολεύει και δεν θα πρέπει να αισθάνονται πίεση να παρακολουθήσουν αν δεν θέλουν.

Αυτό που χρειάζεται να έχουν τα παιδιά για να χρησιμοποιήσουν το χώρο είναι μια έγκυρη κάρτα βιβλιοθήκης από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη στη Σουηδία. Οι πρωινές δραστηριότητες προορίζονται για σχολεία, ενώ τα απογεύματα είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά ηλικίας 10 έως 13.

 
Βέβαια, πολλές από τις ιδέες που υλοποιούνται σε αυτή τη βιβλιοθήκη έχουν ήδη εκφραστεί από αρκετές ελληνικές βιβλιοθήκες και μάλιστα με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν! Εξαίρεση μάλλον αποτελεί η απόλυτη ελευθερία κίνησης που δίνεται στα παιδιά και η μη διαμεσολάβηση των ενηλίκων μέσα σε αυτήν την βιβλιοθήκη, ιδέα που ίσως συμβαδίζει περισσότερο με τα στοιχεία του πολιτισμού της Σουηδίας: απόλυτη ελευθερία έκφρασης της προσωπικότητας, καλλιέργεια της ατομικότητας από μικρή ηλικία και άλλα παρόμοια στοιχεία. Ή μήπως ένα τέτοιο πείραμα θα έβρισκε απήχηση και εδώ;


Για θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης της TioTretton, δείτε το περιληπτικό κείμενο που εκδόθηκε από την IFLA.



Για περισσότερες φωτογραφίες από την βιβλιοθήκη, επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο Flickr:

 
Πηγή: tuxlibrary.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών