Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

Πέθανε ο Γάλλος διανοούμενος Στεφάν Εσέλ


Σημαντική απώλεια



Ο Στεφάν Εσέλ Γάλλος διανοούμενος, αντιστασιακός, επιζήσας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκ των συντακτών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην διπλωμάτης και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Αγανακτείστε», πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 95 ετών.

Προσωπικότητα της αριστεράς και ένθερμος ευρωπαϊστής, από το 1983 , μετά τη συνταξιοδότησή του, εξέδωσε σειρά βιβλίων, ανάμεσά τους το «Αγωνιστείτε», μαζί με τον Ζιλ Βαντερπότεν (2011), και την έκκλησή του κατά των πυρηνικών όπλων με το «Απαιτείστε! Εναν πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό», έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο με την έκδοση του μικρού του μανιφέστου «Αγανακτείστε» (Οκτώβριος 2010), με το οποίο υπερασπίσθηκε το πνεύμα της αντίστασης, πουλώντας 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες.

Η έκδοση του βιβλίου συνέπεσε με την Αραβική Ανοιξη και την πτώση των δικτατορικών καθεστώτων, ενώ ο όρος «αγανακτισμένοι» υιοθετήθηκε από τους διαδηλωτές στις δυτικές χώρες, κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ ενέπνευσε και το κίνημα «Occupy Wall Street» στη Νέα Υόρκη.

Πέρυσι, ο Στεφάν Εσέλ εξέδωσε στη Γαλλία το «Ας κηρύξουμε ειρήνη! Για την πρόοδο του πνεύματος», το οποίο περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Δαλάι Λάμα.

Ο Στεφάν Εσέλ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1917 στο Βερολίνο και έφθασε στη Γαλλία σε ηλικία 7 ετών. Ήταν γιος του Φραντς και της Ελεν Χέσελ, οι οποίοι θα αποτελέσουν μαζί με τον συγγραφέα Ανρί-Πιερ Ροσέ το «τρίο» του αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος που γυρίστηκε ταινία από τον Φρανσουά Τριφό με τον τίτλο «Jules et Jim».

Επειτα από σπουδές Φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure, εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις το 1941. Συνελήφθη από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκε στο Μπούχενβλαντ το 1944.

Μετά την Απελευθέρωση υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, όπου και θα συμμετάσχει στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών