Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

Στο Ευρωδικαστήριο Ισπανία και Google, για το «δικαίωμα στη λήθη»


Η απόφαση θα κρίνει αν η προστασία του ιδιωτικού απορρήτου υπερέχει της ελευθερίας της έκφρασης στο ίντερνετ.
 
 
 
 
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρέθηκαν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου η Google και η ισπανική αρχή προστασία προσωπικού απορρήτου, ζητώντας του να κρίνει αν ο ιντερνετικός κολοσσός θα πρέπει να υποχρεώνεται να αφαιρεί από τη μηχανή αναζήτησης αποτελέσματα τα οποία παραβιάζουν την ιδιωτικότητα πολιτών.

Η προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο έρχεται έπειτα από σειρά υποθέσεων που εκδικάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, με μηνυτές ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωσή τους, το «ψαχτήρι» παραπέμπει σε παλιές ή ευαίσθητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, ένας γιατρός που κατηγορήθηκε για εγκληματική αμέλεια το 1991, αλλά αργότερα αθωώθηκε, υποστηρίζει πως στη μηχανή αναζήτησης εμφανίζονται δημοσιεύματα μόνο για την παραπομπή, και όχι για την απαλλαγή του.
Σε μία άλλη περίπτωση, η οποία είναι η αφορμή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ισπανός ζητά από την Google να αφαιρέσει από τα αποτελέσματα δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στον πλειστηριασμό της περιουσίας του, λόγω χρεών. Αν και η ισπανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (AEPD) γνωμοδότησε υπέρ του πολίτη, ο ιντερνετικός κολοσσός αρνήθηκε να εξαιρέσει το δημοσίευμα, λέγοντας πως είναι ευθύνη της εφημερίδας να το αποσύρει.
Τόσο σε αυτήν όσο και σε παρόμοιες υποθέσεις, η απόφαση της AEPD βασίζεται στο «δικαίωμα στη λήθη» που έχουν οι πολίτες. Από την άλλη πλευρά, η Google επικαλείται το γεγονός ότι δεν δημιουργεί η ίδια το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στο web, αλλά απλώς το διαχειρίζεται. Επίσης, αναφέρει πως οποιαδήποτε επιλεκτική αφαίρεση αποτελεσμάτων θα συνιστούσε λογοκρισία.
Σε ανάρτηση στο μπλογκ την ημέρα της ακρόασης, ο William Echikson, υπεύθυνος του τμήματος της Google για θέματα ελευθερίας της έκφρασης στην Ευρώπη, τη Μέση ανατολή και την Αφρική, τόνισε ότι για την αμερικανική εταιρεία υπερτερεί το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι «αξιόπιστες και νόμιμες», καθώς προέρχονται από εφημερίδες.
«Υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι που αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι δημόσια προσβάσιμες», αναφέρει. «Η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει π.χ. αν ένας πολιτικός έχει καταδικαστεί για δωροδοκία ή ένας γιατρός για απάτη. Το ερώτημα που τίθεται ενώπιον του Δικαστηρίου σήμερα είναι κατά πόσον οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να υποχρεώνονται να αφαιρούν link τα οποία παραπέμπουν σε νόμιμο online περιεχόμενο. Πιστεύουμε πως η απάντηση είναι αρνητική».
Στο ίδιο ποστ, ο Echikson σημειώνει πως η αφαίρεση link θα πρέπει να γίνεται μόνον όταν πρόκειται για «ψευδείς, συκοφαντικές ή παράνομες πληροφορίες», καθώς «η προστασία της ιδιωτικότητας, ή οποιοσδήποτε άλλος παρόμοιος λόγος, δεν θα πρέπει να υποχρεώνει τις μηχανές να λογοκρίνουν καθ’ όλα νόμιμο περιεχόμενο».
Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των κρατών-μελών θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον ανάλογες υποθέσεις. Πάντως, η γνωμοδότηση του Ευρωδικαστηρίου δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο, ενώ η τελική του απόφαση θα εκδοθεί στο τέλος της χρονιάς.
 
Πηγή: portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών