Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013

Ζητείται λύση για τη Βιβλιονέτ

 
Τι θ' απογίνει η Βιβλιονέτ; Ποιος θα καταγράφει εφεξής πόσα και τι είδους βιβλία εκδίδονται στην Ελλάδα; Από πού θ' αντλούν επαγγελματίες και αναγνώστες στοιχεία για το μερίδιο, φερ' ειπείν, της εγχώριας λογοτεχνίας σε σχέση με αυτό της μεταφρασμένης, για την κριτική υποδοχή των νέων τίτλων, για την ανάδυση νέων εκδοτικών τάσεων ή για τους ρυθμούς της παραγωγής σε σύγκριση με άλλες χρονιές;
 
         
 
Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι πρότινος, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΕΒΙ, το πιο σημαντικό έργο υποδομής στην 17χρονη ιστορία του, λειτουργούσε κανονικά, μονολότι το μέλλον όσων την τροφοδοτούσαν παρέμενε αβέβαιο.
   
Τρία σενάρια
   
Οι εργαζόμενοι στο κτήριο της Αθανασίου Διάκου, όμως, από χθες έχουν πάψει να δουλεύουν πια, κι ευελπιστούν ότι η σημερινή συνάντησή τους με αντιπροσώπους του κ. Τζαβάρα θα δώσει κάποιους καρπούς.
Αν γίνει ένα θαύμα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είτε διατηρηθεί συρρικνωμένο είτε συγχωνευτεί με κάποιον άλλο δημόσιο φορέα, λογικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη Βιβλιονέτ. Αν όμως πάψει τελικά να λειτουργεί, τρία σενάρια διαγράφονται γι' αυτή στον ορίζοντα: να περάσει σε κάποια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, να ενταχθεί στις υπηρεσίες που προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη ή ν' απορροφηθεί από τον ΟΣΔΕΛ, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου.
Οι δύο πρώτες εκδοχές παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες. Η Διεύθυνση Γραμμάτων, όπως παραδέχονται ακόμη και δικά της στελέχη, είναι αδύνατον να αναλάβει πρακτικά αυτό το έργο τεκμηρίωσης. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου απασχολούνται μόνο δημόσιοι υπάλληλοι ή αποσπασμένοι φιλόλογοι από τη μέση εκπαίδευση, είναι αδύνατον να υπογραφούν νέες εργασιακές συμβάσεις. Ακόμα όμως κι αν βρισκόταν τρόπος να ενταχθεί στις υπηρεσίες της ΕΒΕ η Βιβλιονέτ, πού θα γινόταν η υποδοχή και καταγραφή των βιβλίων; Μήπως στο κτήριο του Βοτανικού, όπου παρέχεται το ISBN κι όπου καν τα κομπιούτερ δεν λειτουργούν καθώς έχει κοπεί το ρεύμα;
   
300.000 ευρώ
   
Απομένει ο ΟΣΔΕΛ, που εποφθαλμιά το συγκεκριμένο «εργαλείο» πολύ καιρό τώρα. Η πρώτη του σχετική επιστολή προς τον κ. Τζαβάρα στάλθηκε τον Απρίλιο του 2012 και σ' εκείνες που ακολούθησαν επαναλαμβάνει την πρόθεσή του ν' αναλάβει όλο το κόστος λειτουργίας της Βιβλιονέτ, που σύμφωνα με την τέως διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισάρη, αγγίζει τα 300.000 ευρώ ετησίως.
Απ' ό,τι φαίνεται, τις επόμενες ημέρες οι πιέσεις εκ μέρους του ΟΣΔΕΛ θα γίνουν ασφυκτικές. Σύμφωνα με τον Μάκη Παντελέσκο, πρόεδρο αυτού του «μη κερδοσκοπικού οργανισμού», όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος, «οι προθεσμίες εξαντλούνται. Τέλη Μαΐου λήγουν τα περιθώρια για την τήρηση των υποχρεώσεών μας απέναντι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Arrow. Αν δεν είμαστε συνεπείς, δεν θα περιληφθούν ονόματα Ελλήνων δημιουργών στον κατάλογό του, ενώ δίχως στοιχεία για τη βιβλιοπαραγωγή, η διανομή χρημάτων από μας καθίσταται αδύνατη. Μόνο ο ΟΣΔΕΛ έχει την οικονομική δυνατότητα να "τρέξει" τη Βιβλιονέτ. Σε περίπτωση που μας το αρνηθούν, είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε δική μας βάση δεδομένων. Ακούγεται γελοίο την ώρα που τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά!».
Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή καλύτερος υποδοχέας από τον ΟΣΔΕΛ δεν υπάρχει, έχει καταλήξει και η επιφυλακτική μέχρι πρότινος ΕΝΕΛΒΙ, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, υπό την προεδρία του Θανάση Ψυχογιού, όπου έχουν συσπειρωθεί οι αποκαλούμενοι «ισχυροί» παίχτες του χώρου. Σε αντίθεση με τον ΣΕΚΒ, συνδικαλιστικό φορέα εκατοντάδων κι όχι απαραίτητα ενεργών μικρότερων επιχειρήσεων, που πνέει μένεα εναντίον του ΕΚΕΒΙ επικροτώντας την εξαφάνισή του και ο οποίος έχει αναδειχτεί σε προνομιακό συνομιλητή του κ. Τζαβάρα, η ΕΝΕΛΒΙ επιθυμεί τη διατήρηση του θεσμού κι ετοιμάζεται να το επαναλάβει με μία ακόμη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κυβερνητικών κομμάτων.
   
Αξιοπρεπής παρουσία
   
«Ας αντικαταστήσουν τα πρόσωπα, όχι το θεσμό» λέει ο Θανάσης Ψυχογιός. «Στο διάστημα που μεσολάβησε έγινε φανερό πως δίχως το ΕΚΕΒΙ τίποτε δεν μπορεί να περπατήσει. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές αποστολές στις διεθνείς εκθέσεις τελευταία είναι απαξιωτική για τη χώρα μας. Εμφανίζονται μ' έναν παλιό κατάλογο όπου αναφέρονται τα ονόματα των εκδοτών στ' αγγλικά, και τίποτε άλλο. Τα στελέχη του ΕΚΕΒΙ ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μια πολύ πιο αξιοπρεπή παρουσία. Ο κ. Τζαβάρας είτε προτρέχει, παίρνοντας θεαματικές αλλά αδιέξοδες αποφάσεις, είτε τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Αναμένουμε την αντικατάστασή του».
 
Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών