Τετάρτη, Απριλίου 03, 2013

Κάντε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία

 
Είναι τα βιβλία στα ράφια σας στοιβαγμένα και σκονισμένα; Ανάμεσα στις δουλειές και στο να τρέχετε τριγύρω, μπορεί να σας φανεί αδύνατο να βρείτε χρόνο να διαβάσετε μια ιστορία με το παιδί σας.
«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που οι γονείς μπορούν να κάνουν ... είναι να διδάξουν στα παιδιά τους  να αγαπούν τα βιβλία και τις ιστορίες τόσο πολύ, ώστε να τους δώσουν το κίνητρο να μάθουν να διαβάζουν, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο για αυτά έργο», λέει η Δρ . Pamela High, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Επιτροπής για την Προσχολική Ηλικία, Υιοθεσία και Εξαρτώμενη φροντίδα.
 
Ενσωματώστε το διάβασμα σε ό,τι και αν κάνετε
Το διάβασμα είναι σημαντικό, ο χρόνος όμως για διάβασμα είναι δυσεύρετος;
Θα πρέπει να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να κάνετε την ανάγνωση μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας και να επιμεληθείτε ώστε να ξεχωρίσει από τις άλλες δραστηριότητες που «ανταγωνίζονται» για την προσοχή των παιδιών σας.
Περιβάλλετε το παιδί σας με βιβλία
Κατεβάστε τα βιβλία από τις βιβλιοθήκες και πάρτε τα παντού μαζί σας: στο ιατρείο, στο πάρκο, είναι καλό ακόμα και μερικά να βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Τοποθετήστε μια συλλογή από κλασικά παραμύθια μέσα στο κουτί με τα παιχνίδια και βάλτε βιβλία δίπλα στο κρεβάτι του. Με την τοποθέτηση παραμυθιών στον χώρο καθημερινού παιχνιδιού του παιδιού σας, θα το βοηθήσετε να συνδέσει την ανάγνωση με άλλες καθημερινές του δραστηριότητες.
Ορίστε μια ώρα για διάβασμα την ημέρα
Προγραμματίζετε τα ραντεβού με το γιατρό, τα μαθήματα ποδοσφαίρου και τον βραδινό ύπνο, αλλά δεν έχετε προγραμματίσει χρόνο για διάβασμα; Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα διαβάσματος την ημέρα, για να μην χάνετε κάθε φορά η δραστηριότητα αυτή μέσα στις υπόλοιπες καθημερινές υποχρεώσεις. Διαβάστε ένα παραμύθι πριν τον ύπνο ή απολαύσετε ένα βιβλίο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καθίσετε στον καναπέ και να μοιραστείτε μια ιστορία με το παιδί σας.
Επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη
Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη κάθε μέρα, αλλά θα πρέπει να την επισκέπτεστε τακτικά. Συμφωνείστε με το παιδί σας να βρείτε επτά βιβλία - ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας- ή φέρτε στο σπίτι όσα περισσότερα μπορείτε και προσπαθήστε να τα διαβάσετε όλα πριν έρθει η ώρα να επισκεφτείτε και πάλι τη βιβλιοθήκη.
Διαβάστε τα πάντα
Το να είναι σε θέση το παιδί σας να επισημαίνει κάθε εστιατόριο στην περιοχή γύρω από το σπίτι σας μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα! Οι λέξεις είναι παντού γύρω σας. Ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, βάλτε το παιδί σας να διαβάζει όσες ταμπέλες από εστιατόρια βλέπει, όσες πινακίδες αυτοκινήτων και διαφημιστικά πανό. Ακόμη και στην κουζίνα σας περιεργαστείτε μαζί τις ετικέτες των προϊόντων ή μελετήστε ένα βιβλίο με συνταγές. Οπουδήποτε βρίσκεται λέξεις, μπορείτε να τις διαβάζετε.
Ονοματίστε τα πράγματα μέσα στο σπίτι σας
Κάντε το αδύνατο να αποφύγει το διάβασμα ο μικρός σας! Γράψτε τις λέξεις των αντικειμένων που βρίσκονται στο σπίτι σας σε αυτοκόλλητα χαρτάκια και τοποθετήστε τα πάνω στα αντίστοιχα αντικείμενα. Βάλτε τις «ετικέτες» στα πάντα, από τις πόρτες και τα παράθυρα μέχρι τα αγαπημένα του παιχνίδια. Καλό θα είναι να περιοριστείτε στα άψυχα αντικείμενα… του σπιτιού… Η οικογενειακή γάτα πιθανότατα να μην εκτιμήσει την αυτοκόλλητη ταμπέλα πάνω στη γούνινη πλάτη της!
Διαβάστε παίζοντας
Κάντε την ανάγνωση ψυχαγωγία. Οι κούκλες και οι φιγούρες δράσης μπορούν να «ντουμπλάρουν» τους δημοφιλείς χαρακτήρες των παραμυθιών και ένα από τα αγαπημένα σας λούτρινα να αποτελέσει τον αφηγητή του πρωτότυπου αυτού νέου παραμυθιού. Δεν χρειάζεστε ένα βιβλίο για να αφηγηθείτε μια ιστορία ή να διαμορφώσετε τη δική σας εκδοχή ενός κλασικού παραμυθιού μαζί με το παιδί σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών