Δευτέρα, Απριλίου 08, 2013

Σώστε τα αρχεία

 
 
Την εποχή που η Χρυσή Αυγή έχει ξεκινήσει τη δική της «εκστρατεία» για να στήσει σε ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία, τους δικούς τους ξενοφοβικούς πυρήνες, κάποιοι Έλληνες της διασποράς έχουν ξεκινήσει μια πολύ διαφορετική «εκστρατεία». Μια «εκστρατεία», με έναν άκρως ιδιαίτερο, μορφωτικό αλλά και πολύ ουσιαστικό σκοπό. Το όνομά της είναι Save the Archives.
 
Ομογενείς του εξωτερικού, των οποίων οι γονείς ή παππούδες μετανάστευσαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, έχουν βάλει ως στόχο να ψηφιοποιήσουν και να αρχειοθετήσουν τα περί 200.000 έγγραφα-άδειες εισόδου, σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νότια Αφρική και διάφορες χώρες της Ευρώπης, Ελλήνων μεταναστών οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 1950 - 1975. Σκοπός αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας είναι να συγκεντρωθούν 25.000 ευρώ από δωρεές που θα κάνουν Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι ζουν σήμερα σε διάφορες χώρες του πλανήτη.  Όταν το ποσό συγκεντρωθεί, θα δοθεί στο eλληνικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΙΟΜ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σε έναν χρόνο μάξιμουμ θα έχει υλοποιηθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης.
 
Το πιο σημαντικό απ’ όλα, παράλληλα και εξωφρενικό, είναι πως αν δεν συγκεντρωθούν τα 25.000 ευρώ, όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στα υπόγεια του ΙΟΜ στην Αθήνα, θα καταστραφούν. Οι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την «εκστρατεία», επισημαίνουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό γιατί θα χαθεί ένα κομμάτι της σύγχρονης eλληνικής ιστορίας. Αν και η καμπάνια απευθύνεται αποκλειστικά στους Έλληνες της διασποράς, πιστεύω πως και εμείς στην Ελλάδα είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, για να σωθούν αυτά τα έγγραφα. 
 
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν την χώρα μας ως τόπο ξενοφοβικό και αφιλόξενο. Μια χώρα, στην οποία όλοι oi μετανάστες είναι εγκληματίες και δολοφόνοι. Μια χώρα, η οποία στο παρελθόν δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της και αυτά έπρεπε αναγκαστικά να την εγκαταλείψουν. Για να μεταβούν σε μέρη άγνωστα και στην αρχή «αφιλόξενα» γι’ αυτά. Όμως κατόρθωσαν, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να μεγαλουργήσουν. Όχι μόνο εξαιτίας τους ελληνικού δαιμόνιου αλλά επειδή τους δόθηκαν τα δικαιώματα και οι αντίστοιχες ευκαιρίες.
 
 

 
 
Πηγή: www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών