Τιμά τη φίλη και συνεργάτιδά του, λογοτέχνη και εικαστικό
H Nίκη Μαραγκού έφυγε σε μια περίοδο πολύ δημιουργική για την ίδια. Στο τελευταίο ταξίδι της στην Αίγυπτο, δούλευε σε μια σειρά από μονοτυπίες εμπνευσμένες από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, τις οποίες θα παρουσίαζε στα Καβάφεια στην Αλεξάνδρεια τον ερχόμενο Μάρτιο. Τον ίδιο μήνα είχε προγραμματισμένο να παρουσιάσει στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα το τελευταίο της βιβλίο, «Δεκαοχτώ αφηγήσεις» (εκδόσεις Το ροδακιό), μια συλλογή από ιστορίες γυναικών της Κύπρου, που διατρέχουν διάφορες εποχές μέχρι να φθάσουν στο παρόν, τις οποίες κατέγραψε στη διάρκεια πολλών ετών. Θα παρουσίαζε επίσης την υπό έκδοση συλλογή Προς Αμυδράν Ιδέαν, ποιήματα 2003-2013 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Το όνομα της Νίκης Μαραγκού έχει συνδεθεί με τα γράμματα. Από το 1980 ώς το 2007 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο «Κοχλίας» στη Λευκωσία, το οποίο λειτούργησε ως ένα πνευματικό φυτώριο, με τις συναντήσεις που οργάνωνε, τις λογοτεχνικές βραδιές, τις παρουσιάσεις βιβλίων. «Το κεντρικό σημείο στη ζωή μου υπήρξε πάντα η σχέση μου με τη γλώσσα, την αρχαία, τη βυζαντινή, τη νέα. Γι’ αυτό άνοιξα βιβλιοπωλείο στη Λευκωσία, για να έχω όλα τα βιβλία που θέλω, γι’ αυτό ξαναπήγα πίσω στο πανεπιστήμιο ψάχνοντας για λέξεις για τα νέα παιγνίδια μου», αναφέρει σε σημείωμά της η Νίκη.
Σημαντική στιγμή για τον Φιλελεύθερο ήταν η πολυετής συνεργασία της με τις πολιτιστικές σελίδες, στις οποίες η Νίκη είχε την ευθύνη της στήλης του Βιβλίου. Την περίοδο 1995- 1996 ο Φιλελεύθερος είχε πρωτοτυπήσει εκδίδοντας δύο τόμους με Καλοκαιρινά Διηγήματα, τα οποία συνοδεύονταν από έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Στην επιτροπή έκδοσης των διηγημάτων η Νίκη Μαραγκού υπήρξε πρόεδρος.
Η ίδια υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Καλλιέργησε την ποίηση, την πεζογραφία και έγραψε βιβλία για παιδιά. Έχει τιμηθεί με κυπριακό Κρατικό Έπαινο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Τα από κήπων» (1981), με Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Αρχή Ινδίκτου (1987), με Κρατικά Βραβεία Πεζογραφίας για τα διηγήματα «Μια στρώση άμμου» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1990) και το μυθιστόρημα «Είναι ο πάνθηρας ζωντανός» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998), καθώς και με το βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (1998). Το 2006 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή «Divan» (Το ροδακιό), ποιήματα 1967-2000. Το 2007 το βιβλίο της «Ο δαίμων της πορνείας» (εκδόσεις Μελάνι) επελέγη από το περιοδικό «Διαβάζω» ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία με διηγήματα της χρονιάς για την Ελλάδα. Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο «Μια νύχτα με τον Αλέξη» (Το ροδακιό), το 2011 κυκλοφόρησε το συλλογικό βιβλίο «Το τόλμημα της μνήμης» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011). Εξέδωσε επίσης βιβλία για παιδιά, το λαϊκό παραμύθι της Κύπρου «Ο τσαγκάρης και ο βασιλιάς» και «Το παλληκάρι με το τάσι» (Εικονογράφος: Γούσης Σπύρος, διασκευαστής: Μαραγκού Νίκη, εκδόσεις Ταξιδευτής)
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Διεύθυνση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Ο Φιλελεύθερος αποφάσισε ότι ελάχιστος φόρος τιμής στη φίλη και εξαίρετη συνεργάτιδα της εφημερίδας Νίκη Μαραγκού, είναι ο διαγωνισμός συγγραφής διηγήματος που προκηρύχθηκε.
Κάντε "κλικ" εδώ για να δείτε σε μορφή pdf την προκήρυξη
Κάντε "κλικ" εδώ για να δείτε σε μορφή pdf την προκήρυξη
Πηγή: www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου