Να θέσει θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη ζητά από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Κυριάκο Κενεβέζο, με ημερομηνία 15 Μαΐου 2013, ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανακινεί το θέμα, «με την ελπίδα ότι εσείς επιτέλους θα έχετε την πολιτική βούληση και τη σοφία να επαναφέρετε σε ισχύ τα προηγούμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Κυπριακής Βιβλιοθήκης».
Μιλώντας στο «Π», ο κ. Περδίκης αναφέρει πως διαχρονικά είχε θέσει το εν λόγω θέμα υπόψη των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών, συναντώντας την πλήρη αδιαφορία όλων.
Πλήρης αδιαφορία
«Δεν θεωρείται κάτι σημαντικό η βιβλιοθήκη, γι’ αυτό και κανένας υπουργός δεν έδωσε ποτέ την πρέπουσα σημασία», επισήμανε μιλώντας στο «Π» ο Γιώργος Περδίκης.
Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει κατά πόσο κάποιος υπουργός έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι ας μην έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο κ. Περδίκης ήταν σαφής: «Κανένας».
Με την επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κ. Κενεβέζο, το Κίνημα Οικολόγων ζητά την επαναφορά σε ισχύ των προηγούμενων σχεδίων για τη βιβλιοθήκη, που δεν είναι άλλα από τη συμπερίληψή της στο Μέγαρο Πολιτισμού.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην θέλει να προχωρήσει με το Μέγαρο Πολιτισμού, και πράγματι δεν είναι καιρός για πολυτέλειες. Ωστόσο, δεν είμαστε αρνητικοί σε έναν επανασχεδιασμό του μεγάρου, ώστε να ’μαζευτεί’ λίγο, να έχει έναν πιο λιτό σχεδιασμό και να προχωρήσει το έργο, στεγάζοντας και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη», υποστηρίζει ο κ. Περδίκης.
Άλλωστε, η πρόνοια στέγασης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Πολιτισμού εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από δέκα χρόνια. Ωστόσο, με δεύτερη απόφαση, του 2005, αφαιρέθηκε η εν λόγω πρόνοια.
Για την ιστορία, η Δημόσια Κρατική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1927 από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση και στεγάστηκε στο ισόγειο κτήριο δίπλα στο Ταχυδρομείο της πλατείας Ελευθερίας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Από το 1987 τίθεται θέμα για την αξιοπρεπή στέγασή της, χωρίς αποτέλεσμα.Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια ισχύουν για το Κυπριακό Μουσείο, το οποίο επίσης ιδρύθηκε και στεγάστηκε στο υφιστάμενο κτήριο της οδού Μουσείου από τους Βρετανούς και μέχρι σήμερα δεν έχει στηριχθεί με οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση, από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κρατάει χρόνια
Ο γ.γ. των Οικολόγων γνωστοποιεί στον νέο υπουργό και τις απόψεις των Φίλων της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης, οι οποίοι έχουν θίξει ουκ ολίγες φορές την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, η οποία ας σημειωθεί πως σήμερα στεγάζεται σε τέσσερα διαφορετικά κτήρια, τα οποία εξυπηρετούν ξεχωριστές ανάγκες.
Και η κρίση; «Στην κρίση απαντούμε με αυτού του είδους έργα», σημειώνει ο κ. Περδίκης, υποστηρίζοντας ότι με την έναρξη εργασιών ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού «χωρίς τις πολυτέλειες», θα δραστηριοποιηθεί ο κατασκευαστικός τομέας.
Και η κρίση; «Στην κρίση απαντούμε με αυτού του είδους έργα», σημειώνει ο κ. Περδίκης, υποστηρίζοντας ότι με την έναρξη εργασιών ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού «χωρίς τις πολυτέλειες», θα δραστηριοποιηθεί ο κατασκευαστικός τομέας.
«Δεν απαντάμε στην κρίση με το να συμμαζεύουμε τα πάντα, αλλά με το να δημιουργούμε έργα, τα οποία μάλιστα θα είναι και κερδοφόρα», αναφέρει ο ίδιος. Υπενθυμίζει, δε, πως το μέγαρο είναι εν μέρει συγχρηματοδοτούμενο έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια και πως μπορούν να βρεθούν και άλλοι χορηγοί για την ανέγερσή του, αρκεί να προστεθεί η πρόνοια της στέγασης της Κρατικής Βιβλιοθήκης στους χώρους του.
Πηγή: www.parathyro.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου