Τετάρτη, Μαΐου 29, 2013

O Iσαάκ Νεύτων κρατούσε ημερολόγιο στα ελληνικά

 

Ο πατέρας της κλασικής φυσικής Ισαάκ Νεύτων κρατούσε το ημερολόγιό του στα Ελληνικά. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται, από σημειωματάριο που φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge και παραδόθηκε στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος από τον πέμπτο κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.

Σημειώνεται πως το σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτων αναφέρεται στην περίοδο από το 1661 έως το 1665 (βλέπε επιγραφή του).



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 








Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του και, όλο και περισσότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και μεταφυσική.

Το σημειωματάριο περιέχει πολλές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο άκρες.

Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (Αγγλ. Sir Isaac Newton Σερ Άιζακ Νιούτον, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος.

Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου στο κεφάλι του από μια μηλιά).

Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.

Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.
 
Δείτε το σπάνιας ομορφιάς χειρόγραφο εδώ
 
Πηγή: thesprotia-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών