Τρίτη, Ιουνίου 25, 2013

Βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία


Στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο κτήριο στο Μπέξαρ του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, και έχει 100 ταμπλέτες με ηλεκτρονικά βιβλία
 
«Βιβλιοθήκες χωρίς βιβλία»... Ακούγεται και μοιάζει οξύμωρο, όπως κάποτε ο όρος «γραφείο χωρίς χαρτί», που δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '80 για να περιγράψει τις εταιρείες με συστήματα τεχνολογιών τόσο νέα και προηγμένα, που θα εξαφάνιζαν την ανάγκη για χρήση χαρτιού από τους εργαζομένους. Ομως η πρώτη βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία είναι γεγονός και στεγάζεται σε ωραιότατο κτήριο στο Μπέξαρ του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.
                 
 
Αφήνοντας πίσω της τον παραδοσιακή ονομασία «Βιβλιοθήκη της Κοινότητας», ονομάζεται πια BiblioTech, με όνομα-νεολογισμό, που συνδυάζει την απόλαυση των βιβλίων με τις νέες τεχνολογίες. Γιατί η BiblioTech δεν έχει στα ράφια της βιβλία, αλλά διαδρόμους γεμάτους τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, από τα οποία οι μαθητές, οι φοιτητές, οι ερευνητές και όλοι οι βιβλιόφιλοι θα έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, εγγράφων, μελετών, δημοσιευμάτων, δημοσιεύσεων.

 
 
Το σύστημα του... δανεισμού δεν εξαφανίζεται, γίνεται απλώς ηλεκτρονικό, καθώς στην BiblioTech υπάρχουν 100 ταμπλέτες-ηλεκτρονικά βιβλία τα οποία το κοινό θα μπορεί να δανείζεται, ενώ οι βιβλιόφιλοι θα μπορούν επίσης να «κατεβάζουν» ηλεκτρονικά βιβλία και να τα μεταφέρουν στις προσωπικές τους ταμπλέτες. Τα μέλη της κοινότητας, κυρίως τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν έχουν πάντοτε και τόσο καλή σχέση με την τεχνολογία, καλούνται να «ξεπεράσουν τους φόβους τους» με προγράμματα εκμάθησης για τη χρήση του δικτύου και του συστήματος της βιβλιοθήκης. «Είναι ένα πείραμα που πιστεύουμε ότι θα πετύχει», λένε εκπρόσωποι της BiblioTech, τονίζοντας ότι, καθώς συνεργάζονται με το Amazon και το Barnes & Noble, θα διαθέτουν στα τερματικά τους όλους τους τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών μόλις κυκλοφορούν στην αγορά. Ολες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν... αλλά όχι 100%, γιατί μαθαίνουμε ότι θα υπάρχει χρέωση εάν οι χρήστες θέλουν κάτι να τυπώσουν. «Μπορεί να είμαστε βιβλιοθήκη χωρίς... βιβλία, αλλά δεν είμαστε βιβλιοθήκη... χωρίς χαρτί» λένε οι εκπρόσωποι της Bi-blioTech, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ορισμένων να «γυρνούν» τις σελίδες ενός αναγνώσματος που τους συναρπάζει. 
   
Πηγές: BBC, www.yahoonews.com, www.enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών