Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013

Νέο ψηφιακό αρχείο για την Ακρόπολη διατίθεται στο Διαδίκτυο

 
Πλούσιο υλικό για τον Ιερό Βράχο
 
Ένα νέο χρήσιμο «εργαλείο» έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και γενικότερα όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για Ακρόπολη.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο, το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη, που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΤ, το αποθετήριο είναι μία εφαρμογή που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιακό υλικό το οποίο αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης.

Περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

Το αποθετήριο διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο και ο χρήστης του, ανάλογα με την ιδιότητά του, μπορεί να αναζητήσει και να πλοηγηθεί σε 300 περίπου εγγραφές.

Με δυνατότητες πλοήγησης που ποικίλλουν ανάλογα με τον ρόλο του χρήστη, το θέμα (αρχιτεκτονική, γλυπτική, θεά Αθηνά, καθημερινή ζωή κ.λπ.) ή το μνημείο, το αποθετήριο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση του υλικού από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μπορούν εύκολα να εντοπίσουν υλικό αναφοράς με θέμα την Ακρόπολη για τις εργασίες τους.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν άμεση πρόσβαση σε πλούσιο υλικό, ενώ μπορούν να αντλήσουν ιδέες από εργασίες και μαθητικά παιχνίδια, ώστε να διανθίσουν το μάθημα στο σχολείο ή μία επίσκεψη της τάξης στον Ιερό Βράχο.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)-Κοινωνικά Δίκτυα και Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες», (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών