Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

Η βράβευση μιας θαρραλέας συγγραφέως

 
Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τιμάται σήμερα με το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών εκδοτών. Κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει αποτυπώσει τόσο τεμκηριωμένα τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
 
 
Τα βιβλία της έχουν πλέον απαγορευθεί στην πατρίδα της, την Λευκορωσία. Η σύνδεση του τηλεφώνου της ήταν υπό παρακολούθηση και οι δημόσιες εμφανίσεις της απαγορευμένες. Έφτασε σε σημείο να χάσει και την δουλεία της ως δημοσιογράφος, με την πρόφαση ότι ‘‘βεβήλωνε με τα κείμενά της την τιμή των σοβιετικών στρατιωτών‘‘. Από το 2000 και έπειτα ζει στο εξωτερικό. Έχει διαμείνει μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Βερολίνο. Τα βιβλία της για τη ζωή και την καθημερινότητα σε αυταρχικές κοινωνίες έχουν διεθνή αναγνώριση και απήχηση. Σήμερα, τελευταία μέρα της 65ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, παραλαμβάνει για τα έργα της το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών εκδοτών στη Φραγκφούρτη. Η ίδια υποστήριξε σε συνέντευξή της στην DW ότι το βραβείο που θα λάβει της δίνει κουράγιο για τη συνέχεια και θεωρεί ότι είναι ένα είδος υποστήριξης σε όσους συμπατριώτες της ζούν στην αυταρχική κοινωνία της δικτατορίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
 
Ο χαρακτήρας των έργων της

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ κατά της αυταρχικής κυβέρνησης


Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς θεωρείται από πολλούς ως μία από τις μεγαλύτερες χρονογράφους της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και μια θαρραλέα διαφωτίστρια. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Εκδοτών ο τρόπος συγγραφής των έργων της με ιστορικό περιεχόμενο συμβάλλει στην ηθική αφύπνιση των ανθρώπων που ζουν στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. ‘‘Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς ενσαρκώνει με τον τρόπο γραφής της την καθημερινότητα των πολιτών σε αυταρχικές χώρες όπως η πατρίδα της Λευκορωσία άλλα και άλλες πρωην σοβιετικές χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία‘‘, σύμφωνα με το δικαιολογητικό της βράβευσης. ‘‘Πρόκειται για μια πολύ θαρραλέα και σοφή επιλογή, για μία επίσης πολύ θαρραλέα και σοφή γυναίκα’‘ μας λέει η γραμματέας της Ένωσης.
 
Το ιδιαίτερο συγγραφικό στιλ της

Η γερμανική έκδοση του βιβλίου της Αλεξίεβιτς για το Τσερνομπίλ


Σε ότι αφορά τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της, έχει κάνει αμέτρητες συνεντεύξεις προσώπων που εμπλουτίζουν τα βιβλία της. Την μέθοδο αυτή με τις συνεντεύξεις την χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 1983 στο βιβλίο της ‘‘Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας’‘. Κεντρικό θέμα του έργου είναι η μοίρα των σοβιετικών γυναικών που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την Σβετλάνα Αλεξιεβιτς τη συνέστησε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ο οίκος Περίπλους και ο Σύλλογος Υποστήριξης Ερευνών Κατά της Λευχαιμίας και Άλλων Παθήσεων. Έτσι το 2001 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της ‘‘Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος‘‘, ως μια προσπάθεια επαναφοράς στη μνήμη της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής της ανθρώπινης ιστορίας.
 
Η δύσκολη επιστροφή στην πατρίδα

Η γερμανική έκδοση του καινούργιου βιβλίου της ''Η εποχή του second hand''


Όλα σχεδόν τα έργα της περιστρέφονται γύρω από την ζοφερή καθημερινότητα στην Σοβιετική Ένωση. Τον Αύγουστο κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο της με τον τίτλο ‘‘Η εποχή του second hand‘‘. Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι εξιστορήσεις κατοίκων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που εκφράζουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους για μια πιο ελεύθερη κοινωνία μετά τη διάλυση της Ένωσης. Για την συγγραφή του έργου της χρειάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα της ύστερα από 16 χρόνια εξορίας για να πάρει συνεντεύξεις από τους απλούς πολίτες. Η στάση της κυβέρνησης Λουκασένκο ωστόσο δεν έχει άλλαξει απέναντί της.

Jan Bruck / Μάρκος Βαρνάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών