Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

Συμφωνία ΤΕΠΑΚ για στήριξη των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης

 
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το πρώτο ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα που υλοποιεί τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης για τη στήριξη των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης σε Ελλάδα και Κύπρο.
         
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΤΕΠΑΚ, σε εισαγωγικό χαιρετισμό της κατά την υπογραφή της συμφωνίας την περασμένη Δευτέρα, η Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού, ενημέρωσε για τη συνεργασία των δύο φορέων σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου «Cyprus University of Technology Open Access Author Fund». 
 
Το ταμείο αφορά στη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων σε περιοδικά και βιβλία ανοικτής πρόσβασης, όπου το περιεχόμενο των άρθρων είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Σε αυτή την περίπτωση το κόστος έκδοσης ενός άρθρου καταβάλλεται συνήθως από τον συγγραφέα ή τον οργανισμό/ίδρυμα στον οποίο ανήκει.
 
Η Πρύτανης είπε ότι οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό θα επωφεληθούν με τη συμφωνία αυτή στο έπακρο.
 
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ζέρβας, αναφέρθηκε στα οφέλη και στη σημασία του κινήματος της Ανοικτής Πρόσβασης για τις βιβλιοθήκες αλλά και τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.
 
Παράλληλα, ενημέρωσε το κοινό για την πορεία που ακολούθησε η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ μέχρι σήμερα ώστε να καταλήξει στη συμφωνία με τη Remedica.
Ο κ. Ζέρβας είπε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το πρώτο ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα που υλοποιεί τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης για τη στήριξη των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας, Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία που διατηρεί η Remedica με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, κυρίως σε θέματα αμοιβαίας χρήσης εξοπλισμού, κοινών δραστηριοτήτων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τοποθέτησης φοιτητών για πρακτική εξάσκηση.
 
Η φαρμακευτική βιομηχανία Remedica έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του ταμείου για τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης.
 
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Remedica, Ανδρέας Χατζηπαναγής, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Remedica - Knowledge & Education» με το συνολικό ποσό των €28000 για δύο ακαδημαϊκά έτη.
 
Πηγή: ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών