Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

Ποια είναι η Άλις Μονρό που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

 
-Με μήνυμα στον τηλεφωνητή έμαθε πως πήρε το βραβείο -«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω», ήταν τα πρώτα της λόγια
 
Η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013. Ωστόσο, η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας δεν κατάφερε να την εντοπίσει άμεσα στο τηλέφωνο, για να της ανακοινώσει τη νίκη της, και έτσι της άφησε μήνυμα!

Ο άνθρωπος που την ξύπνησε μέσα στη νύχτα για να της πει τα χαρμόσυνα ήταν η κόρη της, φωνάζοντας, «Μαμά! Κέρδισες!», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Η 82χρονη μένει στη Βρετανική Κολομβία, στον δυτικό Καναδά. Έτσι, ο εκδότης της, ο Ντάγκλας Γκίμπσον γεμάτος περηφάνια δήλωσε: «Ο Καναδάς κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

«Είναι θαυμάσια για όλους εμάς είδηση. Μερικοί με ρωτούν αν είμαι έκπληκτος, αλλά όχι, δεν είμαι έκπληκτος: της άξιζε", δήλωσε ακόμη ο Γκίμπσον.

Το έπαθλο του εν λόγω βραβείου είναι 8 εκατομμύρια κορόνες (770.000 λίρες Αγγλίας).

Είναι η πρώτη φορά σε 112 χρόνια που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει ένα συγγραφέα ο οποίος δεν γράφει παρά διηγήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η 13η γυναίκα που βαβεύεται σε αυτή την κατηγορία.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω»

Με μετριοφροσύνη δέχτηκε το Νόμπελ η Μονρό, η οποία δήλωσε μόλις έμαθε τη βράβευσή της: «Ήξερα πως ήμουν ανάμεσα στα φαβορί, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω».

«Είμαι έκπληκτη και πολύ υπερήφανη. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το γεγονός ότι το βραβείο αυτό θα κάνει τόσους Καναδούς να χαρούν», ανέφερε επίσης η 82χρονη συγγραφέας, ενώ προσέθεσε «χαίρομαι επίσης για το γεγονός ότι αυτό το βραβείο θα προσελκύσει περισσότερο την προσοχή στην καναδέζικη λογοτεχνία».
Ποια είναι η Άλις Μονρό

Σε παλιότερη συνέντευξη της η Άλις Μονρό είχε πει ότι όταν ακούγονται ψίθυροι για το όνομα σου ότι πιθανώς θα πάρεις το βραβείο Νόμπελ σημαίνει πως έχεις γεράσει πολύ, ότι σχεδόν ξόφλησες. Ίσως σήμερα όταν της ανακοινώθηκε μέσω τηλεφωνητή πως έλαβε το βραβείο να άλλαξε γνώμη...

Μια πολυαγαπημένη συγγραφέας παγκοσμίως, έκανε σήμερα την έκπληξη κερδίζοντας το βραβείο Νόμπελ και «εκθρονίζοντας» τους Χαρούκι Μουρακάμι και Φίλιπ Ροθ, που θεωρούνταν φαβορί για το βραβείο.

Είναι η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό, η οποία συνεχίζει και γράφει στα 82 της χρόνια. Ξεκίνησε την συγγραφή από νωρίς και ήδη στα 37 της είχε κερδίσει το πιο σημαντικό βραβείο του Καναδά το Governor General’s Literary Award για το βιβλίο Dance of the Happy Shades το 1968. Θα ξανακερδίσει άλλες δύο φορές μέσα στην καριέρα της το ίδιο βραβείο αλλά και άλλα πολλά, όπως το πιο πρόσφατο βραβείο Man Booker το 2009. Έχει γράψει 15 συλλογές διηγημάτων και έχουν εκδοθεί και άλλες συλλογές με επιλεγμένα μικρά διηγήματα σε πάρα πολλές γλώσσες εκτός της αγγλικής.

Οι περισσότερες ιστορίες της διαδραματίζονται στο Οντάριο του Καναδά, αλλά δεν παύουν να είναι απόλυτα οικουμενικές. Η Μονρό χρησιμοποιεί πολλές φορές ιστορίες νέων ή μεγαλύτερων γυναικών και ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικότητας τους και της αποδοχής του εαυτού τους μέσα σε μια κοινωνία μιας μικρής πόλης, με αριστοτεχνικό τρόπο. Οι ιστορίες της παρ' ότι μικρότερες από πολλά λογοτεχνικά κλασσικά έργα, είναι πάντα πλούσιες και πολύπλοκες.

Πολλοί την έχουν συγκρίνει με τον Τσέχωφ και άλλους σκοτεινούς συγγραφείς που ήταν πολύ καλοί στις μικρές ιστορίες και στα διηγήματα. Η συγγραφέας έχει παντρευτεί δύο φορές και είναι μητέρα δύο κοριτσιών. Ζει εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή του Οντάριο.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία της το “Μ'αγαπά δεν μ'αγαπά” και το “Πάρα πολλή ευτυχία” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών