Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2013

Σπάνιο αρχειακό υλικό στο… μάτι των Ρώσων

 
Αρχεία που βρίσκονται στα Χανιά και αφορούν διπλωματικά έγγραφα του Ρωσικού προξενείου από την εποχή της Κρητικής πολιτείας, ζητά από την Ελλάδα η Ρωσία προκειμένου να τις παραχωρήσει τους φακέλους των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης!
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου περίπου 50.000 Ελληνες εβραίοι -κυρίως από τη Θεσσαλονίκη- μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και κυρίως στο Αουσβιτς στη νότια Πολωνία.Απ’ αυτούς μόλις 1950 επέστρεψαν πίσω, μετά την απελευθέρωσή τους από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα. Οι Σοβιετικοί βρήκαν σε αποθήκες των ναζί χιλιάδες φακέλους με προσωπικά στοιχεία των Εβραίων, περιουσιολόγια και άλλα έγγραφα τα οποία και μετέφεραν στη Μόσχα.
Τα έγγραφα αυτά εντοπίστηκαν στα Ρωσικά αρχεία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από Ισραηλίτες πανεπιστημιακούς και έγινε γνωστή η ύπαρξή τους στην Ελλάδα. Με καθυστέρηση οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν να τους επιστραφούν τα αρχεία της εβραϊκής κοινότητας, επίσημα από την Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι Ρώσοι δήλωσαν πρόθυμοι να επιστρέψουν το εβραϊκό αρχείο, αν τους δίνονταν πίσω το αρχείο του Ρωσικού προξενείου που λειτούργησε την περίοδο της  Κρητικής πολιτείας στα Χανιά, αλλά και των υποπροξενείων τους. Το θέμα απασχολεί τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών που αναζητούν λύση.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών