Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013

Τα ψηφιακά βιβλία ανανεώνονται

 
 
Η πρωτοπορία στον σχεδιασμό τους υπόσχεται τη διαιώνιση της ανάγνωσης.
 
Του DAVID STREITFELD/THE NEW YORK TIMES
 
 
 



O Πίτερ Μέιερς, συγγραφέας του βιβλίου «Breaking The Page».

Tα βιβλία πέθαναν. Ζήτω το βιβλίο... Παρότι το σύμπαν της έντυπης ύλης συστέλλεται διαρκώς, το βιβλίο ή καλύτερα κάποια χαρακτηριστικά του μακροημερεύουν θαυμάσια στον ψηφιακό κόσμο. Η ιδέα της ανάγνωσης τέτοιων εντύπων είναι τόσο ριζωμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο, που κανείς δεν τολμά να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς βιβλία.
Η Amazon καυχάται ότι η εμπειρία του αναγνώστη που διαβάζει στην πιο προηγμένη συσκευή της ελάχιστα διαφέρει από αυτή ενός παλαιομοδίτικου έντυπου βιβλίου.
Προφανώς κάποιες λειτουργίες των βιβλίων, παρότι μοιάζουν να μην έχουν θέση στον ψηφιακό κόσμο, διατηρούνται. Η υπογραφή του συγγραφέα σε μια πρώτη έκδοση θα μπορούσε να είναι μια πρακτική η οποία ανήκει διά παντός στο παρελθόν. Ομως η Apple έχει ήδη καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για μια μέθοδο η οποία θα επιτρέπει την υπογραφή των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Οι προσπάθειες να ανανεωθεί εκ βάθρων η εμπειρία ανάγνωσης ενός βιβλίου απέτυχε παταγωδώς. Πολλές από τις λύσεις που κατά καιρούς προτάθηκαν γεννήθηκαν απλώ και μόνο λόγω των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων του προγραμματιστή να κάνει κάποια πράγματα και όχι λόγω του ενθουσιασμού που έδειχνε το κοινό για πράγματα τα οποία είχε ανάγκη, εξηγεί ο Πίτερ Μέιερς, συγγραφέας του βιβλίου «Breaking The Page» για την ψηφιακή μεταβολή των βιβλίων.
Τα βιβλία φαίνεται ότι έχουν κάνει τον κύκλο τους. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα τα βιβλία ήταν το καλύτερο μέσο μετάδοσης της γνώσης. Ομως εμφανίστηκε το Ιντερνετ και τα βιβλία έμοιαζαν να είναι απομεινάρι μιας παλαιάς εποχής. Ετσι ήρθε η ώρα της αλλαγής.
Η Citia είναι μια εταιρεία της Νέας Υόρκης που έχει μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσέγγιση για το βιβλίο. Σε συνεργασία με τους συγγραφείς των δοκιμίων, «σπάζει» το περιεχόμενο σε ψηφιακές καρτέλες που μπορούν να διαβαστούν σε διάφορα μέσα. «Η ιδέα να δεσμεύεις 10 ή 15 ώρες σε ένα βιβλίο είναι μια απόφαση που θα λαμβάνει κανείς όλο και πιο σπάνια», εξηγεί ο Πίτερ Μέιερς που ανακάλυψε τυχαία τη Citia και έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας στον τομέα της καινοτομίας. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να απελευθερώσουμε τις ιδέες που βρίσκονται παγιδευμένες μέσα στα βιβλία», εξηγεί. Από την έναρξη της λειτουργίας της την άνοιξη του 2012, η Citia έχει «δουλέψει» μόνο με 4 βιβλία, αλλά πρόσφατα δημιούργησε σημειώσεις για τα τραγούδια του ράπερ Snoop Lion.
Η πρωτοπορία στον σχεδιασμό των βιβλίων του μέλλοντος έρχεται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία και οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι οι ιστορίες είναι το τελικό προϊόν αλλά θέλουν να οραματίζονται νέες πλατφόρμες που λύνουν τα χέρια στους συγγραφείς και τους αναγνώστες.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών