Ο έντυπος κόσμος συνεχίζει την αντεπίθεση στα e books και στην ψηφιακή διασκέδαση και τη βοήθεια της τεχνολογίας: ο εκδοτικός οίκος Riverhead Books έβγαλε το «πρώτο 3D εξώφυλλο βιβλίου» για το On Such a Full Sea του Chang-rae Lee, αποτέλεσμα συνεργασίας με την Makerbot, μια εταιρεία ειδική στην τρισδιάστατη εκτύπωση. H της Riverhead, Helen Yentus, είπε στο Time «δεν περίμενα ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι μια εντελώς καινούρια και καινοτόμος τεχνολογία.»
 
Τελικά, για κάθε αντίτυπο χρειάστηκαν 15 ώρες εκτύπωσης. Μερικά τεστ χρειάστηκαν 30 ώρες. Η Yentus είναι σχεδιάστρια εξωφύλλων για περισσότερα από δεκα χρόνια αλλά για το συγκεκριμένο δεν αρκούσαν τα σκίτσα, οπότε ζήτησε μαθήματα AutoCAD από τον πατέρα της. Τελικά εκδόθηκαν 200 αντίτυπα με το τρισδιάστατο εξώφυλλο με προτεινόμενη τιμή τα 150 δολάρια. Τα εξώφυλλα εκτυπώθηκαν με έναν MakerBot® Replicator® 2 Desktop 3D Printer και το υλικό είναι βιοπλαστικό κατασκευασμένο από καλαμπόκι, από την εταιρεία Makerbot που βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Κάθε αντίτυπο είναι υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα του βιβλίου.
 
Το εξώφυλλο είναι σε αρμονία με το περιεχόμενο του βιβλίου (η φουτουριστική Αμερική) αλλά πέρα από την εμφάνιση, τι άλλο καινούριο φέρνει ένα ογκώδες εξώφυλλο; Ο εκδοτικός οίκος περιμένει ότι οι συλλέκτες θα εκτιμήσουν τη σπανιότητα και θα πληρώσουν το αντίτιμο, το Time ισχυρίζεται ότι τέτοια τρικ (που δυσκολεύουν την τοποθέτηση του βιβλίου σε ένα ράφι) θα αφήσουν το μεγάλοι κοινό ασυγκίνητο. Όμως, μια μόλις μέρα μετά την κυκλοφορία, η τιμή στο Amazon είναι ήδη 170 δολάρια και κάποια έχουν φτάσει να πωλούνται 900....


Πηγή: lifo.gr