Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

To πιο παλιό βιβλιοπωλείο στον κόσμο

 

—της Ελένης Κεχαγιόγλου—

Βρίσκεται στη Λισαβόνα, ονομάζεται «Bertrand Livraria» και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν από 281 χρόνια, το 1732. Έγινε εστία των γραμμάτων και των τεχνών στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα μιας χώρας-ναυτικής δύναμης που ευημερούσε, και έτσι λειτούργησε έως την 1η Νοεμβρίου 1755 (ημέρα των Αγίων Πάντων για τους καθολικούς), οπότε καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξε τη Λισαβόνα. Το  τρομερό εκείνο φυσικό γεγονός είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη (το περιγράφει μάλιστα και ο Βολταίρος στον Καντίντ), προβλημάτισε τον Καντ και άλλους φιλοσόφους, επέδρασε γενικότερα στον πνευματικό κόσμο της εποχής, με αποτέλεσμα να γίνει ορόσημο για τη διάδοση του ορθολογισμού και του Διαφωτισμού, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή της δυτικής σκέψης. Στη Λισαβόνα, η ανοικοδόμηση της πόλης λειτούργησε ως ιστορική ευκαιρία προκειμένου να απαλλαγεί η Πορτογαλία —που έως τότε ήταν φανατικά προσκολλημένη στον καθολικισμό— από τις μεσαιωνικές πρακτικές της Εκκλησίας.
Το 1773, το «Bertrand Livraria» μετεγκαταστάθηκε εκεί όπου και σήμερα βρίσκεται, στη Rua Garrett 73-75, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Έκτοτε, λειτουργεί επί 238 χρόνια αδιαλείπτως — κι έτσι, παίρνει τη δόξα του παλαιότερου βιβλιοπωλείου στον κόσμο (καθώς και το σχετικό βραβείο Γκίνες) από το βιβλιοπωλείο Galignani στο Παρίσι, το οποίο ισχυρίζεται μεν ότι είναι το παλαιότερο, έχει ωστόσο ιδρυθεί 30 χρόνια αργότερα.
Οι αδελφοί Bertrand, εκτός από το βιβλιοπωλείο, σύντομα απέκτησαν και το δικό τους τυπογραφείο, όπως συνήθως συνέβαινε τον 18ο αιώνα. Δημιούργησαν μάλιστα τη δική τους γραμματοσειρά — τη γραμματοσειρά που κοσμεί και την πινακίδα του ιστορικού βιβλιοπωλείου.
bertrand


download (1)
Σήμερα, τα βιβλιοπωλεία «Bertrand» είναι πλέον η μεγαλύτερη σχετική αλυσίδα στην Πορτογαλία, με 56 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, πλην όμως ο «πιονέρος», το πρώτο θρυλικό κατάστημα, διατηρεί τις υπέροχες ξύλινες βιβλιοθήκες που καλύπτουν απ’ άκρη σ’ άκρη τους τοίχους του, και διαθέτει μεγάλη γκάμα κάθε είδους βιβλίου, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης των αναγνωστών της Λισαβόνας, μα και των τουριστών της πόλης του Πεσόα, του Σαραμάγκου και του Πεΐσότο.

Πηγή: dimartblog.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών