Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

Αυτό είναι το βιβλίο που δεν μπορεί κανείς να διαβάσει! Δεν πρόκειται για συνηθισμένο μυθιστόρημα αλλά...!


Αυτό είναι το βιβλίο που δεν μπορεί κανείς να διαβάσει! Δεν πρόκειται για συνηθισμένο μυθιστόρημα αλλά...!

Αποτελείται από 360 σελίδες, βασίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο και περιέχει μια χειροποίητη εικονογράφηση με σουρεαλιστικό αλλά και πολύ αφηρημένο χαρακτήρα, όπου υπαρκτά και μη πλάσματα μπλέκονται με μια ιδιότυπη γραφή δημιουργώντας ένα πολύ παράξενο και μυστήριο βιβλίο.
Πιστεύεται πως είναι κάτι σαν εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια ενός μυστικού κι ανεξερεύνητου κόσμου.
Ωστόσο το Codex Seraphinianus αποτελεί μέχρι αυτή τη μέρα το απόλυτο αίνιγμα για τους γλωσσολόγους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν και να αποκρυπτογραφήσουν το αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή του!
Αλλά ποια είναι η αλήθεια πίσω από την κατασκευή αυτού του απόκοσμου παραμυθιού;
Το έργο του ιταλού καλλιτέχνη και industrial designer Luigi Serafini εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1981 και χρειάστηκαν περίπου 30 μήνες για να ολοκληρωθεί, μεταξύ 1976 και 1978.
Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με τη συντακτική γραφή που χρησιμοποιείται στο βιβλίο, απάντησε ότι πολλά από τα περιεχόμενα είναι το αποτέλεσμα «αυτόματης γραφής».Ουσιαστικά, αυτό που ήθελε, όπως λέει, ήταν να δημιουργήσει στους ενήλικες το συναίσθημα που νιώθουν τα παιδιά όταν κοιτάζουν βιβλία που που δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν, αλλά έχουν όμως μια αφηρημένη αίσθηση του τι μπορεί να περιγράφουν οι λέξεις.
Τα αντίγραφα του βιβλίου είναι πολύ σπάνια, αλλά για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει εδώ σε ηλεκτρονική μορφή.


Πηγή: athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών