Ο Έλληνας αγαπάει το βιβλίο και απολαμβάνει την ανάγνωσή του λίγο πριν κοιμηθεί το βράδυ, μα ακόμη περισσότερο το καλοκαιράκι στην παραλία.
Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μάλιστα, τα ποσοστά αναγνωσιμότητας βιβλίων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά! Φταίει το ότι έχουν περιοριστεί οι βόλτες με τους φίλους, το αυξημένο stress που κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί, η ανάγκη να «χαθούν» σ’ έναν κόσμο κάπως πιο ήρεμο και ενδιαφέροντα; Όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα δείχνει πως ο Έλληνας αποκτάει με το πέρασμα των ετών, όλο και πιο καλή σχέση με το βιβλίο. Ωστόσο, συγκριτικά με το παρελθόν, ο αριθμός των βιβλίων που διαβάζει ανά έτος έχει μειωθεί από επτά περίπου στα πέντε. Σημειώνουμε πως δυνατός αναγνώστης ή αλλιώς βιβλιοφάγος θεωρείται κάποιος που διαβάζει τουλάχιστον δέκα βιβλία το χρόνο.
Τι βιβλία συνήθως επιλέγουν
Η επιλογή του βιβλίου που προτιμάει ο Έλληνας να διαβάζει, διαφέρει. Οι παράγοντες που την καθορίζουν, είναι τόσο κοινωνικοί όπως για παράδειγμα το επάγγελμα που ασχολείται κάποιος, σίγουρα πολιτιστικοί (ανάλογα με την παιδεία που έχει) όσο και φυλετικοί. Συχνά το φύλο συμβάλλει στην επιλογή ενός βιβλίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Έλληνας δεν αγαπάει πολύ το βιβλίο ως δώρο. Αντιθέτως θέλει να το επιλέγει μόνος του, με βάση το προσωπικό του γούστο και την ψυχολογική φάση που βρίσκεται.
Τα βιβλία που συνήθως επιλέγουν να διαβάσουν οι Έλληνες δεν αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό τους, όπως πολλοί νομίζουν. Τα περισσότερα είναι λογοτεχνικού χαρακτήρα και μυθιστορήματα. Ακόμη μελετούν πολύ σε ό, τι έχει σχέση με το επάγγελμά τους και αγαπούν τα βιβλία ψυχολογίας! Ακολουθούν, με μικρή διαφορά, τα βιβλία φιλοσοφίας και θρησκευτικού περιεχομένου ενώ αρκετοί Έλληνες διαβάζουν βιβλία για ταξίδια και άλλους πολιτισμούς… και όχι γιατί έχουν περισσότερες φωτογραφίες αλλά γιατί λατρεύουν να γνωρίζουν άλλους λαούς- πολιτισμούς με κάθε δυνατό τρόπο!
Μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στους νέους ηλικίας 25- 35 ετών η ανάγνωση έργων σημαντικών Ελλήνων ποιητών, όπως είναι ο Νίκος Καββαδίας και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Γυναίκες VS Aνδρών
Οι ηλικίες που διαβάζουν περισσότερο είναι άνω των 35 ετών, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους για την εκπαίδευση που γίνεται στα σχολεία σχετικά με το βιβλίο.
Όσον αφορά το φύλο, μπορεί οι γυναίκες να φαίνονται πρωταθλήτριες στο άθλημα της ανάγνωσης βιβλίων αφού φορτώνουν τη βιβλιοθήκη τους με νέα βιβλία περισσότερο από τους άνδρες, αλλά δε διαβάζουν τόσο πολύ. Δηλαδή οι Ελληνίδες ενθουσιάζονται εύκολα από το περιεχόμενο ή οπισθόφυλλο ενός καινούργιου βιβλίου, το αγοράζουν και ξαφνικά- εκεί που έχουν διαβάσει τα πρώτα κεφάλαια- αρχίζουν να μην το βρίσκουν τόσο συναρπαστικό. Από την άλλη, οι Έλληνες άνδρες μπορεί να μην αγοράζουν τόσο συχνά βιβλία αλλά διαβάζουν περισσότερο. Με περισσότερη ένταση και πιο τακτική συχνότητα. Οι γυναίκες προτιμούν βιβλία θρησκείας και ψυχολογίας, μυθιστορήματα και λογοτεχνία ενώ οι άνδρες θέλουν το βιβλίο τους να έχει κάτι από τις θετικές επιστήμες, την πολιτική, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και την ποίηση.
Πηγή: gr.greekreporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου