Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

Ζήσε μια ιστορία, μην την διαβάζεις μόνο!



Μια εντελώς νέα διάσταση παίρνει το διάβασμα με το project που ονομάζεται «Sensory Fiction». Ο λόγος για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο συνδεδεμένο με μια συσκευή που έχει μορφή γιλέκου και φοριέται από τον αναγνώστη.

 




Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί διάφορα εφέ όπως φωτισμό, δόνηση, αυξομείωση της θερμοκρασίας και πίεση, έτσι ώστε ο αναγνώστης να νιώθει στο σώμα του τα συναισθήματα και το κλίμα που διαβάζει μέσα στο βιβλίο.    
Το συγκεκριμένο project είναι του MIT Media Lab.  
Οι προγραμματισμένες αντιδράσεις προκαλούνται από σήματα που στέλνουν αισθητήρες και ενεργοποιητές (ένα είδος μοτέρ) όταν ο αναγνώστης βρίσκεται στην σελίδα. Για παράδειγμα, εάν ένας χαρακτήρας είναι ερωτευμένος η συσκευή θα αρχίσει να δονείται αυξάνοντας τους χτύπους της καρδιάς του αναγνώστη, ή εάν ένας χαρακτήρας κρυώνει το γιλέκο μειώνει την θερμοκρασία σώματος του αναγνώστη.    


Βίντεο
http://video.mashable.com/services/player/bcpid1275216913001?bckey=AQ~~,AAABBzUwv1E~,xP-xFHVUstjFMsS-3Kb8-iZB6sJ0hUm_&bctid=3118130360001


Αυτός ο εξοπλισμός περιέχει ένα σύστημα συμπίεσης σώματος, έναν προσομοιωτή ρίγους και χτύπων της καρδιάς και έναν τοπικό αυξομειωτή θερμοκρασίας σώματος. Όλα αυτά προκαλούν τα φυσικά εφέ. Επίσης στο εξώφυλλο του βιβλίου υπάρχουν 150 φωτάκια LED, που φωτίζουν ανάλογα με την πλοκή.    
Πηγή: Mashable.com, enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών