Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014

Εδώ Βιέννη: Θα έβγαινες με ένα κορίτσι που διαβάζει;



Μία από τις αγαπημένες μου ατάκες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ είναι η αποστροφή του John Waters «αν πάτε στο σπίτι κάποιου και δεν έχει βιβλία, μην κοιμηθείτε μαζί του». Κατά καιρούς εμφανίζονται στα social media διάφορες παραλλαγές οι οποίες παρότι αποδίδονται σε διάφορες διασημότητες που τις αναπαράγουν, συνήθως βασίζονται σε δύο άρθρα που προτρέπουν και αποτρέπουν αντίστοιχα τους αναγνώστες τους να «βγουν ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει» (ελληνικές μεταφράσεις των άρθρων αυτών έχουν κυκλοφορήσει εδώ και εδώ).
Στη Βιέννη, ένα τέτοιο κορίτσι είναι εύκολο να το εντοπίσεις, κι όχι μόνο στα βιβλιοπωλεία ή να κάθεται μ’ ένα βιβλίο στο χέρι στην απέναντι θέση του τραμ, αλλά έξω. Στην ομώνυμη πλατεία του 5ου Διαμερίσματος της πόλης για παράδειγμα. Με πρωτοβουλία επαγγελματιών της περιοχής έχει στηθεί εκεί μια βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό. Όποιος περαστικός θέλει μπορεί να σταθεί και να ξεφυλλίσει κάποιο βιβλίο, ακόμα και να το πάρει μαζί του. Και να το επιστρέψει μετά ή να φέρει κάποιο άλλο δικό του, προς αντικατάσταση. Όσοι θέλουν μπορούν να συμβάλλουν στο ταμείο για την αγορά νέων τίτλων που έχουν συστήσει οι επαγγελματίες της περιοχής, αν και τελικά η ανταλλαγή βιβλίων δείχνει να λειτουργεί αρκετά καλά. Πολλά από τα βιβλία αυτά καταχωρούνται και στην πλατφόρμα bookcrossing.com.
Αντίστοιχες βιβλιοθήκες υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Βιέννης, ενώ πριν μερικούς μήνες παρεμφερή πρωτοβουλία είχαν αναλάβει οι δανειστικές βιβλιοθήκες Σάλτσμπουργκ-Βαυαρίας, σε συνεργασία με τις τοπικές σιδηροδρομικές εταιρείες, οπότε και τοποθέτησαν βιβλία με ειδική σήμανση τόσο στα βαγόνια των συρμών όσο και στις αποβάθρες σε ειδικά διαμορφωμένα σταντ.
Από τη βιβλιοθήκη αυτή περνάω συχνά, είναι ωραίο σημείο για να δώσεις ραντεβού με την παρέα σου. Τα τελευταία δύο Σάββατα έφτασα νωρίτερα από τους υπόλοιπους, διάλεξα ένα βιβλίο και κάθησα στο παγκάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Την πρώτη φορά μέτρησα τέσσερις περαστικούς που έριξαν μια ματιά στη βιβλιοθήκη, ενώ μόνο ένα ζευγάρι την άνοιξε τελικά και πήρε ένα βιβλίο. Τη δεύτερη φορά, εκείνη ήταν η πρώτη επισκέπτρια. Την είδα να έρχεται από μακριά πάνω στα πατίνια της. Όμορφη, χωρίς κάτι το εξεζητημένο. Έφτασε στη βιβλιοθήκη και από την τσάντα που είχε στην πλάτη της έβγαλε μερικά βιβλία. Τα μοίρασε στα ράφια και πήρε δυο-τρία άλλα. Τη στιγμή που πήγα να της μιλήσω χτύπησε το κινητό μου. Μέχρι να απαντήσω στο τηλέφωνο εκείνη είχε φύγει κι έκτοτε δεν την έχω ξαναπετύχει αν και πέρασα μερικές φορές από κει. Ίσως την δω απόψε. Θα έχω και το κινητό κλειστό, μην με αναζητήσει κανείς.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών