Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2014

Ψηφιοποιούνται αρχεία των δημόσιων βιβλιοθηκών


Τετραήμερη εκδήλωση για το «Ψηφιακός Ηρόδοτος»

Oλοκληρώνεται αύριο η διευρυμένη συνάντηση των επιτροπών και των ομάδων τεχνικής και ιστορικής τεκμηρίωσης που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος», το οποίο πραγματοποιείται απ' την Πέμπτη στο Λόφο του Πανεπιστημίου.
Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών αρχείων από την Κύπρο και το Βόρειο Αιγαίο. Με τη χρήση νέας τεχνολογίας, σημαντικό μέρος του μοναδικού οπτικοακουστικού αρχείου τού ΡΙΚ, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» θα ψηφιοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, θα διεξαχθεί ενδελεχής ιστορική ανάλυση των ντοκουμέντων της περιόδου της εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλά και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Ο στόχος είναι να αναδειχθούν κοινές συνιστώσες και κοινοί προβληματισμοί των δύο αυτών πολύ σημαντικών ιστορικών γεγονότων», δήλωσε στο «Ε» ένας εκ των επιστημονικών υπευθύνων του έργου, ο αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε επιστημονικό συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του έργου τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ψηφιοποιημένα βιβλία και συγγράμματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» θα αναρτηθούν σε ειδικό διαδικτυακό τόπο και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών