Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

Τα 10 πιο αμφισβητήσιμα βιβλία του 2013 σύμφωνα με τη Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών


Τα 10 πιο αμφισβητήσιμα βιβλία του 2013 σύμφωνα με τη Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών, socialpolicy.gr
Καθώς η συζήτηση μαίνεται στο Delaware για το το αν οι γονείς πρέπει να επεμβαίνουν στις λίστες ανάγνωσης στα σχολεία για «άσεμνο περιεχόμενο», η πιο πρόσφατη λίστα των βιβλίων που αμφισβητητούνται στις βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, δείχνει ότι δεν είναι μόνο τα κλασικά βιβλία που τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Βιβλία όπως το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» και το «Hunger Games» έχουν συγκεντρώσει διαμαρτυρίες κατά το τελευταίο έτος, με αναφορές των βιβλιοθηκονόμων να κάνουν γνωστές πάνω από 300 αιτήσεις για αφαίρεση βιβλίων από τα ράφια ή για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα εκπαίδευσης του σχολείου.
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη σχολική περιφέρεια Cape Henlopen στο Delaware, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εναντιώθηκαν στο κλασικό «Brave New World» του Aldous Huxley, προειδοποιώντας τους γονείς προτού τα παιδιά τους αρχίσουν να το μελετούν. Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μην έχει πάρει απόφαση ακόμα, βιβλιοθηκονόμοι και οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου έχουν επιστρατευθεί για να υποστηρίξουν το βιβλίο. Η Deborah Caldwell Stone, αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του American Library Association για την πνευματική ελευθερία, υποστήριξε ότι «οι ταμπέλες σε κλασικά έργα της λογοτεχνίας όπως το «Brave New World» ως ακατάλληλο ή καταθλιπτικό, χρησιμεύουν μόνο στο να εμποδίζουν στους φοιτητές την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις σημαντικές ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτά τα έργα και προκαλούν πνευματική πρόκληση. H ειρωνεία, φυσικά, είναι ότι οι μαθητές αναπόφευκτα αναζητούν και διαβάζουν τα βιβλία που φέρουν απαγόρευση ή την ετικέτα «κακό βιβλίο»». 
Μια επιστολή από το εθνικό συνασπισμό εναντίον της λογοκρισίας (NCAC) στο Διοικητικό Συμβούλιο του σχολείου Cape Henlopen, προειδοποιεί ότι η εστίαση για περιεχόμενο που κάποιος μπορεί να κρίνει ως ακατάλληλο ή αμφισβητήσιμο, αναπόφευκτα εξαιρεί υλικό μελέτης και διαστρεβλώνει την έννοια του βιβλίου.
Οι αντιδράσεις για το «Brave New World» ξεκίνησαν όταν το American Library Association (ALA) εξέδωσε τη λίστα των 10 πιο συχνά αμφισβητήσιμων βιβλίων του 2013, μετά από τη συλλογή αιτήσεων για ακατάλληλα βιβλία που πραγματοποίησαν βιβλιοθηκονόμοι και καθηγητές κατά το παρελθόν έτος. Στην κορυφή του καταλόγου του περασμένου έτους ήταν η σειρά βιβλίων Captain Underpants series ( Dav Pilkey), για δύο μαθητές που υπνωτίζουν το δάσκαλο τους και τον μετατρέπουν σε ένα υπερήρωα. Η εμπορικά επιτυχημένη σειρά των συγκεκριμένων βιβλίων είναι, σύμφωνα με τις προκλήσεις, «γεμάτη» με προσβλητική γλώσσα και βία.
Δεύτερο στη λίστα, ήταν το «The Bluest Eye » της Toni Morrison (βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας), το οποίο σύμφωνα με μία πρόκληση «έχει αποδειχθεί από την ιατρική και την κοινωνική επιστήμη ως επιζήμιο για τους ανηλίκους και επικρίνεται για την έλλειψη σαφής και ξεκάθαρης καταδίκης του βιασμού, της αιμομιξίας, της παιδοφιλίας και άλλων αποκρουστικών πράξεων, που περιγράφονται στο μυθιστόρημα».
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αναφορών για την αφαίρεση υλικού από τα ράφια των βιβλιοθηκών και τα προγραμμάτων εκπαίδευσης των σχολείων έπεσε το 2013, (307 αναφορές το 2013 έναντι 464 αναφορών το 2012), η διεθύντρια του γραφείου για την πνευματική ελευθερία Barbara Jones προειδοποίησε πως ακόμη και η αφαίρεση ενός μόνο βιβλίου από μια βιβλιοθήκη αποτρέπει εκατοντάδες από το να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.
Η λίστα με τα 10 πιο αμφισβητήσιμα βιβλία για το 2013
  1. Captain Underpants (series) by Dav Pilkey (Αιτιολογία: Προσβλητική γλώσσα, κρίνεται ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, βία)
  2. The Bluest Eye by Toni Morrison (Προσβλητική γλώσσα, σεξουαλικό ακατάλληλο περιεχόμενο, βία)
  3. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian by Sherman Alexie (Ναρκωτικά/αλκόολ/κάπνισμα, προσβλητική γλώσσα, ρατσιστικό και σεξουαλικό ακατάλληλο περιεχόμενο)
  4. Fifty Shades of Grey by EL James (Γυμνό, προσβλητική γλώσσα, θρησκευτική άποψη, σεξουαλικά ακατάλληλο περιεχόμενο)
  5. The Hunger Games by Suzanne Collins (Θρησκευτική άποψη, ακατάλληλο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα)
  6. A Bad Boy Can Be Good for a Girl by Tanya Lee Stone (Ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, γυμνό, προσβλητική γλώσσα, ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο)
  7. Looking for Alaska by John Green (Ναρκωτικά/αλκόολ/κάπνισμα, ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο)
  8. The Perks of Being a Wallflower by Stephen Chbosky (Ναρκωτικά/αλκόολ/κάπνισμα, ομοφυλοφιλία, ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο)
  9. Bless Me Ultima by Rudolfo Anaya (Αποκρυφισμός/Σατανισμός, προσβλητική γλώσσα, θρησκευτική άποψη, σεξουαλικό ακατάλληλο περιεχόμενο)
  10. Bone (series) by Jeff Smith (Πολιτική άποψη, ρατσισμός, βία)
Πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών