Πέμπτη, Απριλίου 03, 2014

Ανανέωση του μεγαλύτερου επιστημονικού ελληνικού portal


Το openarchives.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό portal επιστήμης και πολιτισμού ανανεώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης σε 68 ψηφιακές συλλογές με 460.000 ψηφιακά τεκμήρια, σε ένα νέο διαδικτυακό περιβάλλον, με νέους τρόπους πλοήγησης. 

Στο καινούργιο περιβάλλον, ο χρήστης μπορεί, από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, χάρτες, παρτιτούρες, γκραβούρες κλπ, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών όπως την Ιστορία, τη Μουσική, τα Οικονομικά ή το Μάρκετινγκ.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το operarchives.gr, το περιεχόμενο αυτό, βρίσκεται κατανεμημένο σε επιμέρους ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και συλλογές στο διαδίκτυο και εντοπίζεται δύσκολα από τις καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης.
Οι συλλογές προέρχονται από 50 έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς πολιτισμού, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων.
Το openarchives.gr εμπλουτίζεται συνέχεια, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και την ανάδειξη νέων συλλογών. Στο πλαίσιο αυτό, φορείς οι οποίοι διαθέτουν έγκριτο πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο και ενδιαφέρονται να το καταστήσουν διαθέσιμο μέσω της μηχανής αναζήτησης openarchives.gr, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ΕΚΤ.
Αυτή η αναβάθμιση της πύλης openarchives.gr πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών