Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014

Αποκρυπτογραφήθηκε κείμενο του 1504 που αντιγράφει την Οδύσσεια του Ομήρου


odysseia

Ένα κείμενο-μυστήριο για μια σπάνια έκδοση του 1504 για την Οδύσσεια του Ομήρου λύθηκε.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Σικάγο προσέφερε 1,000 δολάρια σε όποιον θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει μερικές σελίδες από το κεφάλαιο 11 της Οδύσσειας.
Ο κ. M.C. Lang, ο άντρας που δώρισε τη συλλογή στη Βιβλιοθήκη το 2007, κατάλαβε πως πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, όταν αναγνώρισε μερικές γαλλικές λέξεις στο κείμενο. Αλλά δεν είχε στοιχεία για να το αποδείξει.
«Δεν ξέρουμε γιατί οι υποσημειώσεις βρίσκονται μόνο σε αυτές τις σελίδες – και ελπίζουμε πως σε λίγο καιρό θα μάθουμε περισσότερα και γι αυτό,» είπε η Alice Schreye που εργάζεται στη Βιβλιοθήκη και συντηρεί τα σπάνια βιβλία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.
Σε email που έστειλε σε ειδησεογραφικό κανάλι έλεγε «Ο κ. Lang ήθελε μια αποκρυπτογράφηση με στοιχεία και μετάφραση, για το λόγο αυτό προσέφερε και τα χρήματα. Το βραβείο ήταν για τον πρώτο που θα αποκρυπτογραφούσε το κείμενο, παρέχοντας στοιχεία ικανά να καταλήξουν σε αληθή συμπεράσματα, και θα έκανα και μετάφραση συγκεκριμένα κομμάτια από το μυστηριώδες κείμενο.»
Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί ο νικητής και θα δημοσιευτεί η μετάφραση.
Η Οδύσσεια, είναι ένα έπος που μιλάει για την επιστροφή του Οδυσσέα στο σπίτι του μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Το έπος συνέθεσε ο Όμηρος τον 8ο αιώνα π.Χ.

Πήγή: usa.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών