Τετάρτη, Μαΐου 28, 2014

Απεβίωσε η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Απεβίωσε η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Η παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών. Η Μάγια Αγγέλου γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1928 και το πατρικό της ήταν Μάργκαρετ Ανν Τζόνσον. Η Δρ Μάγια Αγγέλου, εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει στο ενεργητικό της και μια καριέρα στο χορό και στο θέατρο, ενασχόληση με την πολιτική, διδασκαλία στο πανεπιστήμιο ενώ κάποιοι θα τη θυμούνται να απαγγέλλει ένα ποίημά της, όταν ο Μπιλ Κλίντον είχε γίνει πρόεδρος της χώρας της.

Στη μακρόχρονη συγγραφική της πορεία εξέδωσε επτά αυτοβιογραφίες, τρία δοκίμια και αρκετές ποιητικές συλλογές. Το συγγραφικό της έργο στιγματίστηκε από τα άσχημα παιδικά χρόνια και τον αγώνα για την επιβίωση κατά την εφηβική και νεαρή ηλικία. Σε ηλικία μόλις 8 ετών παρενοχλείται σεξουαλικά και βιάζεται από τον πατριό της. Ακολουθεί μία πολύ δύσκολη ζωή, μένει έγκυος και ούσα ανύπανδρη μητέρα ωθείται από τα εφηβικά κιόλας χρόνια στην πορνεία.

Το 1951, αποτελεί σταθμό στη ζωή της καθώς παντρεύεται τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και εμπνευσμένο μουσικό Τος Αγγέλου, παρά τις αντιδράσεις της εποχής για μικτούς γάμους μεταξύ αφροαμερικανών και λευκών. Μαζί του θα ταξιδέψει από το Μιζούρι σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο για να σπουδάσει χορό. Οι δυο τους θα πάρουν διαζύγιο το 1954.

Ως χορεύτρια δίνει πολλές παραστάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το 1959 θα γνωρίσει σε μία από τις περιοδείες της τον συγγραφέα James O. Killens ο οποίος και την ενθαρρύνει να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Έναν χρόνο αργότερα, κι επηρεασμένη από τη γνωριμία της με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα ασχοληθεί ενεργά με τον αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών.

Το 1973 παντρεύτηκε τον Paul du Feu-από τον οποίο πήρε διαζύγιο λίγα χρόνια αργότερα- και από τότε εργαζόταν ακατάπαυστα πάνω στη σύνθεση, τη συγγραφή, τη στιχουργία, τη σεναριογραφία κ.α.

Η Αγγέλου έχει βραβευτεί αμέτρητες φορές για το έργο της πάνω στη συγγραφή, την ποίηση, τη σεναριογραφία τηλεοπτικών σειρών, θεατρικών έργων και τηλεταινιών, αλλά και τη σύνθεση. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα τίμησε την Αγγέλου μαζί με ακόμη 14 προσωπικότητες με το μετάλλιο της ανώτατης διάκρισης, τους οποίους και είχε χαρακτηρίσει ως «μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο όλο».

Η ζωή της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διότι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της πραγματικότητας, αντιστάθηκε στις πιέσεις για συμμόρφωση με το κατεστημένο, έμαθε να αποδέχεται και να εκτιμά τον εαυτό της και συνειδητοποίησε τα ασυνήθιστα ταλέντα της. Από πολλές απόψεις, η ζωή και τα γραπτά της συλλαμβάνουν την έννοια του Maslow για την αυτοπραγμάτωση.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών