Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

Βρετανικό Μουσείο:Εθελοντές στην ψηφιοποίηση αρχαιολογικών αρχείων



Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο σπεύδουν εθελοντικά να βοηθήσουν



Βρετανικό Μουσείο:Εθελοντές στην ψηφιοποίηση αρχαιολογικών αρχείων

Ετοιμη προς ψηφιοποίηση: μια από τις χιλιάδες χειρόγραφες αρχαιολογικές κάρτες που πλέον τακτοποιούνται με τη βοήθεια εθελοντών. Απεικονίζει ένα τσεκούρι που βρέθηκε στο Ντόρσετ της Βρετανίας.


Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο σπεύδουν εθελοντικά να βοηθήσουν το Βρετανικό Μουσείο σε ένα πρωτοφανές και φιλόδοξο σχέδιό του, με δύο σκέλη. Πρώτον, τη δακτυλογράφηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων αρχαιολογικών σημειώσεων και καταλόγων από τον 18ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου. Και, δεύτερον, την ψηφιακή φωτογράφηση μιας μεγάλης συλλογής περίπου 30.000 προϊστορικών αντικειμένων, ώστε να αρχειοθετηθούν εκ νέου και να μετατραπούν σε τρισδιάστατες εικόνες.


Φυσικά, οι εθελοντές αυτοί δεν πηγαίνουν καθημερινά στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά κάνουν την εργασία αυτή… εξ' αποστάσεως και με τη μέθοδο του crowdsourcing. Ο όρος - από τις λέξεις crowd (κοινό) και source (πηγή) - χρησιμοποιείται όταν ένα πρότζεκτ υλοποιείται εν μέρει από άτομα που δεν συνέβαλαν ούτε στην απαρχή του, ούτε στο σχεδιασμό του. Το πρότζεκτ του λονδρέζικου μουσείου, ονόματι MicroPast, αφήνει τους εθελοντές να μπουν, βάσει κωδικών, στην βάση δεδομένων του (http://crowdsourced.micropasts.org/) κι από εκεί να αρχίσουν να εργάζονται όπου εκείνοι επιθυμούν, είτε στην μεταγραφή του κατάλογου, είτε στην ψηφιοποίηση της τεράστιας συλλογής με αντικείμενα της Χάλκινης Εποχής.

Για παράδειγμα η Αμερικανίδα Τζοέλεν Μαγκάν έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 2.905 εργασίες από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το πρότζεκτ: είναι μακράν η πιο «πολυάσχολη» και ένθερμη εθελόντρια. Μετά το τέλος των εργασιών, ο κατάλογος και οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στο κόσμο με θέμα την προϊστορική μεταλλοτεχνία.

Το αντάλλαγμα για την εργασία ή την συμβολή αυτών των ατόμων δεν είναι κάποια οικονομική αμοιβή, αλλά το Μουσείο αφήνει όλους όσοι βοήθησαν να «κατεβάσουν» τις εικόνες των αντικειμένων αυτών στον υπολογιστή τους για προσωπική τους χρήση. Μάλιστα ορισμένοι εξ' αυτών έχουν ήδη φτιάξει μπλουζάκια με στάμπες πάνω από τις φωτογραφίες των χάλκινων εργαλείων!

Όπως λένε οι επικεφαλής του πρότζεκτ, Ντάνιελ Πρατ και Αντριου Μπίβαν, «δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στα αντικείμενα αυτά» ενώ ο επιμελητής των συλλογών της Χάλκινης Εποχής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Ουίλκιν προσθέτει πως «βρίσκει συγκινητικό τον ενθουσιασμό όλων των συμμετεχόντων, είτε είναι φοιτητές αρχαιολογίας, είτε ερασιτέχνες αρχαιολόγοι, είτε απλοί εργαζόμενοι, δάσκαλοι και γιατροί».

Όπως λένε οι ιθύνοντες, αν δεν είχαν την βοήθεια των εθελοντών, το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα χρειαζόταν χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα κατάφερναν να λάβουν επαρκή κρατική επιχορήγηση για την ταχεία ευόδωση του.





Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών