Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2014

H Ιλιάδα μεταξύ των θησαυρών του Βατικανού, online για πρώτη φορά


Με πρόγραμμα της NASA ψηφιοποιεί τους θησαυρούς του το Βατικανό. Διαθέσιμα online τα πρώτα 500 χειρόγραφα, μεταξύ αυτών και αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί.
h-iliada-metaksu-twn-thisaurwn-tou-batikanou-online-gia-prwti-fora

Τα πρώτα 500 βιβλία του μεγάλου προγράμματος ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης του Βατικανού βρίσκονται ήδη online.
Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451 από τον Νικόλαο τον 5ο. Διαθέτει περίπου 180.000 σπάνια χειρόγραφα, 1.6 εκατομμύρια βιβλία και 150.000 φωτογραφίες και χαρακτικά.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Digita Vaticana Oculus» ιδρύθηκε πέρισυ με σκοπό να βοηθήσει τη χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης των 80.000 χειρογράφων (ή 41 εκατομμύρια σελίδες).
Τον Μάρτιο, η ιαπωνική εταιρεία πληροφορικήςNTT DATA υπέγραψε ένα τετραετές συμβόλαιο, 23 εκατομμυρίων δολαρίων για την ψηφιοποίηση των πρώτων 3.000 χειρογράφων που αντιστοιχούν σε 1.5 εκατομμύρια σελίδες!
Τα πρώτα 500 χειρόγραφα είναι πλέον διαθέσιμα online, μαζί με 600 παλαίτυπα βιβλία ή τυπωμένα φυλλάδια χρονολογίας πριν το 1500 μ.Χ. Μεταξύ αυτών, και σημαντικά ελληνικά κλασσικά έργα όπως η δίγλωσση έκδοση της Ιλιάδας γραμμένη σταελληνικά, με λατινική μετάφραση.


Περιλαμβάνονται επίσης επιστολές, σχέδια και σημειώσεις του Μιχαήλ Άγγελου, του Γαλιλαίου και άλλων μεγάλων επιστημόνων και σημαντικών καλλιτεχνών.
Για την αποθήκευση των αρχαίων κειμένων, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα, DigitaVaticanaπου χρησιμοποίησε ως πρότυπο ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η NASA για να αποθηκεύει εικόνες, αστρονομικά και αστροφυσικά δεδομένα.
Για να επισκεφτείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βατικανού, πατήστε εδώ.Χειρόγραφο των Αζτέκων, τέλη του 15ου αιώνα
Χειρόγραφο των Αζτέκων, τέλη του 15ου αιώνα

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών