Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014



Σπύρος Παπαγεωργίου


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, θέλοντας να τιμήσει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Παπαγεωργίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων, εκθέτει σε ειδική προθήκη κάποια από τα  έργα του που διαθέτει, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Καλλιπόλεως 75) από τις 29/10/2014 μέχρι τις 5/11/2014.

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, συγγραφέας πλείστων ιστορικών και πολιτικών βιβλίων ιδιαίτερα για το κυπριακό, διετέλεσε αρχισυντάκτης πλείστων εφημερίδων στη Κύπρο.  Από το 1975 και μετά, ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εστία» στην Αθήνα.

Νεαρός υπηρέτησε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος και στην τουρκανταρσία του 1963-64, εντάχθηκε στην εθελοντική εθνοφρουρά και υπηρέτησε στο Πενταδάκτυλο και στις μάχες της Πάφου.
Στο ποιητικό έργο του Σπύρου Παπαγεωργίου, ανήκει και η «Αγία Τηλλυρία», την οποία μελοποίησε ο αείμνηστος Γιώργος Κοτσώνης.

Άφησε ανεξίτηλη, τεράστια και πολύτιμη τη σφραγίδα του στην καθαυτό ερευνητική και αναλυτική δημοσιογραφία. Χαλκέντερος ερευνητής της ιστορίας και των διαφόρων πτυχών  του Κυπριακού, διεισδυτικός αναλυτής, δηκτικός κριτής και σκληρός επικριτής της δημαγωγίας και του πολιτικαντισμού. Προπάντων υπερασπιστής των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου, υπέρμαχος της εθνικής καταξίωσής της, προμάχος των  ιδεωδών και των αξιών του Έθνους, ταπεινός κήρυκας της ορθοδοξίας. Για πολλά χρόνια κορυφαίος αρθρογράφος της «Σημερινής», διακρίθηκε για τη διορατικότητα, την αξιοπιστία και το αναλυτικό του βάθος. Η απώλειά του απαλύνεται από το πλούσιο συγγραφικό έργο του, που αποτελεί πηγή μελέτης για όσους θέλουν να κατανοήσουν τη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών