Παρασκευή, Ιανουαρίου 23, 2015

Apps, ebooks και μουσική θα αυξηθούν οι τιμές στην Ευρώπη


Σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στην φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να επιφέρουν αύξηση στην τιμή των apps, ebooks και των MP3 περίπου 6.5%. Η νέα νομοθεσία γνωστή ως Directive 2008/8/EC, θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2015 και έρχεται να κλείσει μια «τρύπα» με την οποία οι εταιρείες κατάφερναν και πλήρωναν λιγότερο φόρο για τα ψηφιακά αγαθά.
Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, τα ψηφιακά προϊόντα φορολογούνται με τον φόρο ο οποίος αντιστοιχεί στην χώρα που έχουν την έδρα τους ανεξάρτητα αν πουλάνε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αυτό επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Apple και η Google να πουλάνε ψηφιακά αγαθά με ευνοϊκή φορολογία έχοντας μόνο ένα γραφείο σε κάποια χώρα με μικρή φορολογία.
Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο έχει φορολογία για τα ebooks μόνο 3%. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η Amazon έχει εκεί τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη. Παρόλο που τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο αριθμούν 500 εργαζόμενους, σε σχέση με αυτά στην Αγγλία που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φτάσουν τους 5000 εργαζόμενους, όλες οι συναλλαγές περνάνε από το μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου. Οι τοπικές εταιρείες ebook στην Αγγλία είναι αναγκασμένες να πληρώνουν φόρο 20% πράγμα που καθιστά των ανταγωνισμό άνισο.

apps-570

Πηγή: techblog.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

    Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών